Most NL želi spojiti karijeru i majčinstvo? Predstavili prijedlog zakona

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Most NL je danas na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru predstavio svoj Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama, o kojem su govorili predsjednik Mosta Božo Petrov i saborska zastupnica Sonja Čikotić koja je s Petrom Mandić, voditeljicom Mostovog Savjeta za demografiju radila na prijedlogu zakona.

„Danas nakon kontinuiranog rada predstavljamo naš prijedlog zakona, a kroz Mostov Pokret ostanka tijekom zadnjih godinu dana, već smo iznosili demografske incijative, jer je to temelj i nit vodilja naše platforme kojoj je cilj ostanak mladih ljudi u Hrvatskoj. Jer pitanje svih pitanja je pitanje demografije! Hrvatska izumire i nalazi se pred demografskim slomom. Podaci pokazuju da se nikad nije rodilo manje djece unazad 100 godina! Danas je vidljivo da oni koji u rukama imaju i škare i sukno, nemaju političku volju. Cilj Mostovog prijedloga zakona je omogućiti majkama da se uz majčinstvo mogu i profesionalno ostvariti u svijetu rada, odnosno zadržati svoje mjesto na tržištu rada i realizirati se u obje uloge“, rekao je Petrov.

Istaknuo je da se prema prvim privremenim podacima Državnog zavoda za statistiku od prošle godine, nastavio očekivani negativni prirodni prirast i negativni demografski trend.

„Štoviše, trend se ubrzao. Već izvjesno vrijeme je prisutno demografsko starenje stanovništva, uz depopulaciju i pad nataliteta, a to je ozbiljno nacionalno, strateško i gospodarsko pitanje. Demografskog rješenja nema bez ključnih reformi javne uprave i pravosuđa! A tu je i važno pitanje ravnopravnosti spolova. Jer loša i negativna demografska slika dovodi do njihove neravnopravnosti, a učinkovita demografska politika morala bi osigurati pravni okvir i politike koje će biti usko povezane s ostvarivanjem tog ustavnog načela. Samo pozitivno iskustvo s prvim djetetom potaknut će ženu, ako to ona želi, na daljnje ostvarivanje u ulozi majke“, istaknuo je Petrov.

Zastupnica Sonja Čikotić je objasnila Mostov standard prema kojem tijekom cijele prve godine života djeteta sve majke imaju minimalnu naknadu 3 991, 20 kunu. Do sada je tijekom prve godine dana života djeteta minimalna naknada bila 2 328, 20 kuna. Majke koje imaju veću plaću prema sadašnjem zakonu primaju punu plaću tijekom prvih šest mjeseci života, a drugih šest, roditeljskog dopusta imaju naknadu od 3 991, 20 kunu. Za te majke ili majke i očeve Most predlaže punu plaću za prvu godinu života djeteta.

Za majke koje imaju troje i više djece, ili blizance, nakon prve godine djeteta, mogu se vratiti na posao i uz svoju plaću koristiti i mjesečnu naknadu od 2 328, 20 kuna. Također, kroz ovaj zakonski prijedlog predlažemo da bake i djedovi umjesto roditelja mogu koristiti roditeljski dopust, roditeljsku poštedu od rada ili roditeljsku brigu o djetetu i za to primaju naknadu od 2 328, 20 kuna.

 „Naš cilj je demografski oporavak Hrvatske i jačanje pravnog okvira za usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života uz ekonomsko osnaživanje žena. Djeca, majke i obitelj najviše su vrednote društva i bas zato smo krenuli u izmjene ovog zakona. Položaj žena na tržištu rada, nepuno radno vrijeme, nenapredovanje zbog čestih izbivanja s posla i kažnjavanja, potom niža satnica, prekidi u radnom odnosu, manji broj godina radnog staža, što dovodi do razlika u mirovini i povišenog rizika od siromaštva. Teret obitelji leži u većoj mjeri na ženama, a dokaz tome je i korištenje rodiljnih dopusta očeva od samo 0,31 posto i roditeljskog dopusta na 4,47 posto. Financijski učinak na proračun je 400 milijuna kuna, a ako znamo da nam je proračun 129 milijardi kuna, po ovom prijedlogu zakona to iznosi 0,31 posto“, objasnila je Čikotić.


Komentari