Most u javno savjetovanje uputio Zakon o toplinarstvu: ‘Njime se ukida monopol i interesni lobiji’

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Most nezavisnih lista danas je predstavio i u javnu raspravu uputio svoj prijedlog  Zakona o toplinarstvu, koji je najavljen u siječnju i prošao je konzultacije udruga i građana. Na konferenciji su govorili predsjednik Mosta Božo Petrov, bivši ministar energetike i okoliša Slaven Dobrović, državni tajnik u tom ministarstvu Ante Čikotić, savjetnik Ivo Grabovac, koji su radili na Zakonu, te saborska zastupnica Mosta Ines Strenja Linić.

Petrov je istaknuo kako Most ovim zakonom pokazuje da ima kapacitet za upravljanje sektorskim politikama, a svojim Zakonom o toplinarstvu ispravio je nepravilnosti postojećeg Zakona.

„Smatramo da je postojeći Zakon o tržištu toplinske energije, popularni razdjelnici, svojevrsni Frankestein unutar kojeg su nasilnim putem ugurane odrednice i obaveze koje ne počivaju na postulatima struke. Znamo da postojeći Zakon pogoduje pojedinačnim, interesnim lobijima, koji su i u ovom slučaju, pod krinkom, pravedne raspodjele, uveli svoja pravila igre. Saborsku stanku iskorištavamo za predstavljanje konkretnih inicijativa i zakona koji su bitni građanima“, rekao je Petrov.

Ivo Grabovac je podsjetio kako je pravo na grijanje zajamčeno pravo pojedinca, a ne luksuz. Objasnio je da postojećim Zakonom ispaštaju samo potrošači, a Mostov Zakon o toplinarstvu vraća status grijanju preko centralnog toplinskog sustava status javne usluge i uvodi slobodu izbora.

„Ukida se fiktivno tržište toplinske energije čime se nadzor, kao i definiranje svih aspekata rada, vraća pod nadležnost Hrvatske energetske regulatorne agencije. Ukida se pojam kupca toplinske energije kao suvišne karike koja u praksi nije zaživjela. Nadležnost nad toplinskom podstanicom zgrade vraća se distributeru toplinske energijeOdabir modela dodatno je kvalificiran zahtjevom razmjernosti kako bi se spriječila zloupotreba i nasilje većine nad manjinom. Diskriminacija stanara koji su razdjelnike već ugradili i platili, izbjegava se tako da se njihovi financijski udjeli u budućim investicijama u dizanje energetske učinkovitosti zgrade umanje u odnosu na stanare koji razdjelnike nisu ugradili. Novi Zakon propisuje obvezu provjere kvalificiranosti tvrtke putem ovlaštenja koja će morati posjedovati, a vodi se računa i o tehničkim preduvjetima, pojasnio je Grabovac Mostov zakon.

Ante Čikotić je zajedno s Grabovcem radio na Zakonu, te podsjetio kako Most svojim zakonima o mikrosolarima i o toplinarstvu ide u korist građanima.

„Smatramo da građani moraju upravljati svojom potrošnjom, a energetsko bogatstvo, a ne siromaštvo, naš je prioritet. Zato oba naša zakona idu upravo u tom smjeru“, naglasio je Čikotić.

Slaven Dobrović je rekao da ovaj zakon mora prekinuti nered nastao prethodnim zakonom.

„ Prekinut je kontinuitet proizvodnja -distribucija – opskrba, te uvedeno fiktivno tržište toplinske energije, nasilno i nesustavno postavljeni razdjelnici, što je na koncu ugrozilo potrošače. Ovim prijedlogom ukida se monopol, vraća se tehnička i ekonomska cjelovitost sustava, a ujedno se stvaraju preduvjeti za buduću sustavnu integraciju zanemarenih obnovljivih izvora energije – toplinski solarni sustavi, geotermalni izvori i dizalice topline uparene s fotonaponskim sustavima“, istaknuo je Dobrović.

Ines Strenja Linić je naglasila kako je za mnoge građane grijanje postalo luksuz, iako ulazi u temeljnu ljudsku potrebu, a istaknula je primjer grada Rijeke, u kojoj se građani nalaze u situaciji da se ne mogu „boriti“ s prevelikim računima centralnog grijanja.

„U pozadini dodatnog osiromašivanja građana kroz velike račune grijanja, stoje pojedinačni interesi i interesne skupine, a Rijeka je pravi primjer takvog načina funkcioniranja. Građani su dovedeni u situaciju u kojoj razmišljaju hoće li radije kupiti hranu ili platiti grijanje, što je nedopustivo“, rekla je Strenja Linić.


Komentari