Mora na sud! Spasio Trnje od potopa, a sada mu prijeti zatvor!

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

“Nije mi nimalo svejedno. U životu nisam bio pozvan pred suca i nikada nisam bio u toj situaciji jer nisam nikada bio ni prekršajno gonjen. Malo se i bojim kako će sve proći iako sam uvjeren da nisam kriv”, rekao je to za 24sata Tihomir Blagus, heroj zagrebačkog Trnja koji je prije mjesec i pol sa susjedom Domagojem Vorbergerom provalio u ustavu Hrvatskih voda, podigli su branu i voda koja im je nadirala u kuće je otekla u Savu, prenosi Večernji. Za vrijeme nevremena nitko od nadležnih se nije javljao, šahtovi su bili prepuni vode koja se prelila na ulicu i ušla u kuće stanovnika. Blagus je spasio susjedstvo, a policiji su Hrvatske vode prijavile neovlašteni ulazak u njihov objekt, a kada je tek sutra policija došla na teren, Blagus ih je snimao. Pritom mu je policajac naložio da to ne smije i uzeo mu mobitel, a Blagus se pobunio i vikao da mu vrate mobitel. Tad su ga srušili na pod, stavili nogu na vrat, lisice i odveli u pritvor, gdje nije prenoćio tek  zbog pritiska javnosti.

A sada mu je stigao poziv za prekršajni sud. Policija ga, naime, tereti da je prekršio dva članka zakona. Vikom i svađom je remetio javni mir, ali ga se tereti i  za omalovažavanje ili vrijeđanje službene osobe. Za svako od navedenih dijela, ukoliko sudac odluči da je kriv, propisana je kazna od oko 200 do 800 kuna(u zakonu piše vrijednost u njemačkim markama jer zakon još iz 90-ih). Osim toga, za svako od tih dijela može dobiti i do 30 dana zatvora, a odluka je na sucu. Ročište je u četvrtak ujutro, ali Blagus je prijavljen i za kazneno djelo neovlaštenog upada u tuđi prostor.  Riječ je o kaznenom djelu u kojem se može dobiti i do godina dana zatvora, a za taj, drugi slučaj, još nije dobio nikakav poziv niti zna u kojoj je fazi.

“Opet bi napravili isto da spasimo kvart. A što se tiče policajaca, osjećao sam se poniženo i postupali su kao da sam najgori kriminalac. Mi smo stvarno bili nakon neprospavane noći i nakon što smo izbacivali vodu iz kuća. Bila je to stresna situacija i živci su nam zaista svima bili na rubu – kaže Blagus za 24sata.  Blagusa na sudu zastupa odvjetnik Pavao Krmpotić koji kaže da će od suda tražiti i pisano obrazloženje za što ga se točno tereti i koje dokaze je policija priložila, te rok za pisanu obranu. – Vjerujemo i da će sud uvažiti čitav kontekst događaja, stresnu situaciju u kojoj je Blagus bio cijelu noć, te u konačnici revolt što mu je policajac bez ikakve zakonske osnove oduzeo mobitel”, rekao je Krmpotić.

 

 

 

Komentari