‘MOLIMO ZA SVE KOJI BOLUJU OD KORONE’: Kardinal Bozanić obratio se vjernicima povodom Velike Gospe

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić, obratio se vjernicima na blagdan Velike Gospe u Mariji Bistrici.

“Zadatak koji proizlazi iz Marijinog Veliča, a što pred nas postavlja otajstvo uznesenja, istodobno vrijedi za svakoga od nas i za sav naš narod, počevši od onih koji nose odgovornost na crkvenom, političkom i društvenom području”, rekao je Bozanić na središnjem euharistijskom slavlju svetkovine Velike Gospe u Mariji Bistrici.

Na osobnom području, poručio je, traži se od svakoga od nas prakticiranje vjere, nade i ljubavi, kao i krjeposti, razboritosti, pravednosti, ustrajnosti i umjerenosti.

Na društvenom području istaknuo je da nam je potrebno čvrsto civilno prijateljstvo i zajedništvo te da se trebamo više osjećati da živimo zajedno i da smo međusobno odgovorni jedni za druge.

“Na to nas tako zorno poziva pandemija, koja nas još uvijek prati. Stoga danas molimo za sve koji boluju od koronavirusa, kao i za one koji se brinu za njih, a posebno za zdravstveno osoblje”, kazao je Bozanić.

Naglasio je kako se svako istinsko kršćansko iskustvo ne može ostvariti bez začuđujuće potrebe žrtve jer nismo pošteđeni borbe između dobra i zla.

Naglasio je kako današnja svetkovina širi vidokruge naših pogleda te kako uvijek trebamo težiti onome što je u nebu.

‘Smrt je samo put usmjeren prema nebu’

Također je rekao kako nas svetkovina Velike Gospe dovodi do boljeg shvaćanja da su svako začeće i rođenje ljudskog bića dar majci, roditeljima i ljudskoj zajednici.

“Kao ljudima darovan nam je život i nikada neće prestati postojati. I smrt je samo put usmjeren prema nebu kojem predstoji uskrsnuće tijela. Sve to pomalo zastrto otajstvo i ispunjeno i ljudskim strahom, ali upravo zbog toga je Blažena Djevica Marija svakome od nas siguran znak nade jer, dok promatramo Mariju, pomalo shvaćamo što će biti i s nama”, kazao je kardinal.

Istaknuo je kako je Marija živo vrelo nade te da se k njoj dolazi s puno pouzdanja, sigurni da će se za nas zagovarati kod Boga i kod svoga sina, kao i da upravo zato hodočastimo u svetište Majke Božje Bistričke.

“Ovdje se moli, ispovijeda, traži zagovor, zahvaljuje za uslišanje, ovdje se pomirujemo s Bogom i međusobno, ovdje se izvršavaju zavjeti, preporučuju vlastite potrebe i potrebe svojih najbližih, svoga naroda, domovine i svega svijeta, ovdje dolaze obitelji s djecom, ovdje zaručnici prikazuju svoju budućnost i mole blagoslov nebeski, ovamo hodočaste mladi i stariji, bolesni i nemoćni, ovdje darovanom nadom toliki započinju obnovu svoga života, slijedeći primjer i tražeći pomoć prve vjernice Marije”, kazao je Bozanić.

‘Današnja svetkovina je kao drugi Uskrs’

“Svetkovina uznesenja Blažene Djevice Marije potiče nas da njegujemo zdrav odnos prema i duši i tijelu, prema cijelom svojem biću, koje je predodređeno za slavno zajedništvo s Bogom”, naglasio je Bozanić.

Na euharistijskom slavlju također su bili potpredsjednik vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat.

Danas je i 50. obljetnica proglašenja Hrvatskog nacionalnog marjanskog svetišta Majke Božje Bistričke.

Komentari