‘MOJA SAVJEST JE ČISTA’ Tomašević o aferi s Holdingom: ‘Neka nas tuže ako misle da smo radili protuzakonito’

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Smjena dva člana uprave Zagrebačkog Holdinga izazvala je niz reakcija. Oporba traži izvanrednu sjednicu, a premijer Andrej Plenković situaciju u Zagrebu opisuje kao “katastrofu”.

Podsjećamo, nakon 100 dana, Nikola Vuković smijenjen je s mjesta predsjednika Uprave Zagrebačkog holdinga, a Ante Samodol smijenjen je kao član uprave. Oboje su  u Holding hitno dovedeni, kao osobe koje “bi trebale uvesti red”. Gradonačelnik Tomislav Tomašević objasnio je da je do ove promjene došlo zbog teške suradnje i “različitih koncepata vođenja Holdinga”. Samodol je u četvrtak u detalje opisao dane provedene u Holdingu, od pregovora do raskida.

O svemu se u petak oglasio i gradonačelnik Tomislav Tomašević.

“Počet ću s Holdingom. Moja je dužnost da djelujem kada stvari ne funkcioniraju, to je moja odgovornost prema građanima. S obzirom da je Holding kompleksan sustav, ono što je nužno da bi se dogodila promjena, bitno je da cjelokupna Uprava dobro funkcionira uz potporu Skupštine i Nadzornog odbora. Tu je bilo napetosti od početka” ističe Tomašević.

Potom je otkrio je da je odluku o smjeni Samodola i Vukovića donio iz “dužnosti prema građanima”, jer oni nisu uključili nova tri izabrana člana Uprave u cjelokupni rad Holdinga, niti su im davali ključne informacije o funkcioniranju poduzeća.

“Od početka smo najavljivali da ćemo izabrati nove članove Uprave i očekivali smo da oni funkcioniraju kao tim. Ne može se dogoditi da u takvoj firmi između pet članova Uprave stvari ne funkcioniraju”, dodao je i poručio od preostala tri člana Uprave očekuju skorašnju prezentaciju plana poslovanja za sljedeću godinu.

 Osvrnuo se na objavu Samodola.

“Što se tiče bloga koji je izašao, ne mislim ga komentirati. Ne želim na to trošiti vrijeme. Stvari koje sada izlaze više govore o njima, nego o nama. Ako bilo tko ima kakve optužbe, neka pokrene tužbu. Moja savjest je čista, moja odgovornost je i dalje velika”, kaže zagrebački gradonačelnik.

“Puno je tamo informacija i interpretacija koje nisu točne. Ja da idem obrazlagati, samo će se stvari nastaviti, a za to nemam ni vremena. Opet, ukoliko postoji bilo što da smatraju da je bilo protuzakonito, neka pokrenu sudske postupke, mi smo za to spremni odgovarati”, dodaje Tomašević.

Kaže i da Dario Juričan nikad nije bio na sastanku, kao što je Samodol napisao.

Otkrio je i da se Darko Richter povukao iz postupka imenovanja ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak, kao i cijelo Upravno vijeće.

Osvrnuo se i na medijski napis da Gradu stižu ovrhe.

“Nije tajna da je likvidnost Grada i Holdinga otežana. Bavimo se time na mjesečnoj razini. Razgovaramo s državom. Više od stotinu milijuna kuna vraćamo dug državi, što se tiče Pripuzovih najave oko ovrha ako misli da za to ima pravnu mogućnost to je to. Pred upravom Holdinga je da se stabilizira poslovanje”, kaže Tomašević i dodaje da je za to potrebna rekonstrukcija.

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec odbacila je tvrdnje da ima kakve veze s Ratkom Bajakićem.

”Moj suprug i Ratko Bajakić se ne poznaju i nikada nisu surađivali. Same optužbe su apsurdne”, izjavila je Dolenec.

Zagrebačkom HDZ-u, koji je jutros zatražio izvanrednu sjednicu Gradske skupštine o stanju u Holdingu, Tomašević je poručio da prouče poslovnik Skupštine i rokove za sazivanje. Istaknuo je da rokovi za redovnu sjednicu, koja će se održati krajem listopada, kreću od sljedećeg tjedna.

“Tamo mogu raspravljati što god žele o Holdingu i čuti od troje članova Uprave Holdinga na koji način restrukturirati to poduzeće”, zaključio je.


Komentari