Moguće ‘otključavanje’ više od 320 milijuna eura vrijednih investicija

Borna Filic/PIXSELL

European City Facility (EUCF) inicijativa poziva sve gradove i općine koje imaju plan energetski održivog razvitka i prilagodbe klimatskim promjenama da najkasnije do 2. listopada apliciraju i za svoje planove ostvare tehničku pomoć u vrijednosti od 60 tisuća eura po prijavi.

Krajnji cilj EUCF inicijative je stvaranje razgranate mreže investicijskih projekata energetski održivog razvitka u gradovima i općinama zemalja širom Europe, istaknula je ta inicijativa u četvrtak u priopćenju.

Moguće ‘otključavanje’ više od 320 milijuna eura vrijednih investicija

Kako je navedeno, EUCF inicijativa važna je za nacionalne i lokalne financijske aktere zbog mogućnosti ‘otključavanja’ više od 320 milijuna eura vrijednih javnih i privatnih investicija. Jer, istaknuto je, energetska tranzicija postaje ključna tema ne samo na razini EU, već na razini cijeloga svijeta, osigurava održivost, štiti prirodu i okoliš, te sva bogatstva kojima Hrvatska obiluje, a održivi život postao je imperativ.

Fiksnom potporom do 60 tisuća eura po prijavi, EUCF inicijativa financirat će sve interne i eksterne aktivnosti i usluge grada ili općine koje su potrebne za razvoj investicijskoga koncepta, stoji u priopćenju.

Kandidati koji su uspješno aplicirali za EUCF dobiveni će paušalni iznos potpore moći upotrijebiti za razvoj investicijskoga koncepta, odnosno dokumenta koji investitorima i financijskim institucijama pruža potrebne informacije za procjenu investicijskoga projekta. To je, objašnjeno je, ujedno i prvi korak u razvijanju cjelovitoga poslovnog i financijskoga plana. Drugi dio potpore (u iznosu od 30 posto) bit će isplaćen nakon što investicijski koncept bude potvrđen.

Poticaj lokalnim vlastima da udruže snage i resurse

Lokalne vlasti, gradovi i općine snažno se potiču da udruže snage i resurse te predaju zajedničke prijave kako bi razvili ambicioznije projekte i povećali svoje šanse za uspjeh, istaknula je ta inicijativa uz napomenu da privatni subjekti ne ispunjavaju uvjete za prijavu.

Prvi rok za prijavu otvoren je i istječe 2. listopada 2020. u 17 sati.  Sve dodatne informacije mogu se naći na linku: https://eucityfacility.eu/, gdje se u nekoliko brzih koraka može obaviti i online prijava. Korisnička podrška dostupna je putem web stranice. https://eucityfacility.eu/, gdje se u nekoliko brzih koraka može obaviti i online prijava. U Hrvatskoj se sve dodatne informacije o postupku prijave i zahtjevu za ulaganja i stručnost gradova i općina, te mogućnosti udruživanja projekata, kvalitete prijave i prijave na engleskom jeziku mogu dobiti i od lokalnog eksperta [email protected].

Prijave će se ocjenjivati prema skupu kriterija. Najbolje ocijenjene prijave rezultirat će potpisivanjem ugovora o dodjeli potpora. Za općine i gradove važno je da se registriraju i započnu postupak prijave čak i u slučaju kada isti ne mogu dovršiti. Postupajući na taj način, općina ili grad podnositelj zahtjeva dobit će povratnu informaciju od ustanove koja će podnositelju zahtjeva potom pomoći s prijavom u jednom od sljedećih poziva.

EUCF inicijativa otvorena je za gradove i općine svih veličina, za lokalne vlasti i njihove grupacije u 27 zemalja članica Europske Unije i Velikoj Britaniji. Od podnositelja zahtjeva traži se da dokaže postojanje politički odobrenog akcijskog plana energetski održivog razvitka i prilagodbe klimatskim promjenama. To uključuje SEAP (Akcijski plan energetski održivog razvitka), SECAP (Akcijski plan energetski održivog razvitka i prilagodbe klimatskim promjenama) razvijene u okviru Sporazuma gradonačelnika za klimu i energiju ili slične planove iz područja energetski održivog razvoja i klimatskih promjena za 2020.

Potporom se ne mogu izravno financirati stvarna ulaganja, ali se mogu podmirivati troškovi mobilizacije sredstava i troškovi usluga za razvoj investicijskog koncepta, stoji u priopćenju.


Komentari