MOGUĆE I MINIRANJE! Ruši se dio stadiona Maksimir koji je teško stradao u potresu

Wikipedia

Osim velike pobjede nad Tottenhamom i ulaska u četvrtfinale, Dinamo ovih dana bilježi još jedan povijesni događaj. Rušit će se istočna tribina stadiona Maksimir, a navedenu odluku za Jutarnji je potvrdila Jelena Pavičić Vukičević, obnašateljica dužnosti gradonačelnice Zagreba.

S obzirom da je oštećena u potresu, istočna tribina nije sigurna za primanje gledatelja, te je najbolje rješenje da se ruši i pokrene postupak izrade arhitektonskog nacrta za gradnju nove. Pavičić Vukičević tvrdi i da Grad s realizacijom rušenja planira krenuti odmah.

Još uvijek nije poznato kako će nova tribina izgledati, kao ni koliko će koštati rušenje ove teške i iznimno stare gradnje. Javni natječaj i arhitektonski plan tek će se realizirati u narednim danima, a sanacija tribine je svakako nužna jer bi u slučaju novog potresa cijela konstrukcija mogla propasti.

Inženjer Miljenko Srkoč čija je tvrtka radila projektni zadatak rekonstrukcije istočne maksimirske tribine, tvrdi da je u ovom slučaju najisplativije kompletno rušenje te gradnja nanovo. Sve druge opcije bile su preskupe i neisplative.

“Problem je u tome što je istočna tribina u najlošijem stanju od svih maksimirskih tribina. Razlog je i neodržavanje, ali i to što je građena prije 60 godina, znači prije potresa u Skopju nakon kojeg je i u Zagrebu uvedena protupotresna gradnja”, objašnjava Srkoč i ističe da cijela tribina stoji na drvenim pilotima, što je tehnika gradnje koja se ne koristi više od 50 godina.

Od gradnje stadiona prošlo je više od 60 godina, a ni sam arhitekt nije siguran koliki bi bio približan iznos ovog velikog projekta. Tvrdi da bi opcija rušenja mogla biti i miniranje s obzirom na to da cijela istočna tribina teži oko pet tisuća tona, te ima nešto više od pet tisuća kvadrata. Koliko će uistinu biti velik i grandiozan ovaj pothvat tek ćemo doznati u narednim danima i mjesecima.


Komentari