Mogu li se roditelji odgojitelji zaposliti i prije nego što izmjena odluke o novčanoj pomoći stupi na snagu? Evo što kažu iz Grada

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Svega nekoliko mjeseci dijeli roditelje odgojitelje od važne promjene. Podsjetimo, od 1. svibnja korisnicima mjere čija su djeca mlađa od sedam godina reže se novčana pomoć na tisuću kuna te im se otvara mogućnost upisa djece u vrtiće kao i zaposlenja. Roditelji odgojitelji, čija su djeca starija od sedam godina, od svibnja ove godine prestat će dobivati novčanu pomoć. Ova odluka donesena je početkom prosinca te je izglasana u Gradskoj skupštini.

Grad: Korisnici mjere RO smiju se zaposliti i primati naknadu

S obzirom da je ostalo malo vremena do stupanja ove odluke na snagu, korisnici mjere se pitaju mogu li se zaposliti i prije 1. svibnja i istovremeno primati naknadu iz mjere. Kako bi razjasnili cijelu situaciju, o navedenom su se oglasili iz Grada za Večernji te otkrili da se roditelji odgojitelji mogu zaposliti prije 1. svibnja 2022. te u isto vrijeme i primati novčanu naknadu.

“U Obrazloženju Odluke o izmjenama Odluke o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja, koja je donesena na 6. sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba od 09.12.2021., navodi se kako predloženim izmjenama korisnicima kojima je dijete, za koje se koristi mjera, navršilo sedam godina prestaje novčana potpora s 30. travnja 2022., ali im se otvara mogućnost zaposlenja po stupanju izmjena na snagu i istovremenog primanja naknade do 30. travnja 2022. Korisnicima kojima je dijete za koje koriste mjera mlađe od sedam godina, od 1. svibnja 2022. mjesečna naknada se smanjuje na 1.000,00 kn, ali im se otvara mogućnost zaposlenja po stupanju izmjena na snagu i istovremenog primanja naknade do sedme godine djeteta za koje se koristi mjera te omogućuje upis djece u vrtić u dobi od 3 do 6 godina.

Slijedom prethodno navedenog, točno je da korisnici mjere smiju odmah tražiti zaposlenje i, ako se zaposle, nisu u prekršaju u odnosu na mjeru, kao što je bilo do sada. Smiju biti zaposleni i koristiti mjeru roditelj odgojitelj. Što se tiče prava na upis djece u vrtić, ono se odnosi na djecu u dobi od 3 do 6 godina i u svibnju 2022. bit će, kao i svake godine, redovni upisi i tada će korisnici ove mjere, kao i svi drugi roditelji djece vrtićke dobi, moći podnijeti prijave za upis. Što se tiče djece korisnika mjere roditelj odgojitelj u dobi od 0 do 3, njihov upis nije predviđen usvojenim izmjenama Odluke o novčanoj pomoći za roditelje odgojitelje jer roditelji kod rođenja blizanaca, trećeg i svakog sljedećeg djeteta ostvaruju pravo na roditeljski dopust do 3. godine djeteta, uz novčanu naknadu od 70% proračunske osnovice (HZZO – Rodiljne i roditeljske potpore )”, priopćili su iz Grada Zagreba.

Komentari