Moćni Hercegovac drma Zagrebom: Kako je brat poznatog hadezeovca zagospodario gradom

Na Jozu Brkića, brata potpredsjednika Sabora i zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića, devet novih tvrtki registrirano je samo u prvom mjesecu ove godine, a ukupno u sudskom registru danas postoji 37 tvrtki kojima je ušao u najam 26 gradskih i državnih zagrebačkih prostora u kojima pokreće biznise kao što su barovi, brijačnica, suvenir shop, tapas bar, modni dućan za muškarce…

Trenutno čeka, kaže, rezultate natječaja za pet atraktivnih lokala u državnom vlasništvu za koje je natječaj Ministarstva državne imovine još u tijeku. Riječ je o izuzetno atraktivnim prostorima kao što je Gajeva 6, gdje se prije mogla pronaći turistička agencija Kompas koja je otišla u stečaj, piše Jutarnji.

Brkić sa svojim tvrtkama najčešće konkurira za jako aktraktivne gradske prostore te u svom ‘portfelju’ već ima izvanredne lokacije poput 200-tinjak četvornih metara na  Trgu Bana Josipa Jelačića, Mesnička ulica te prostor u poznatom prolazu Oktogon…

“Cilj mi je imati pedesetak prostora, i u njima razvijati razne poslove. Vjerujem da na taj način oživljavam grad”, rekao je Brkić za Jutarnji list, koji se na gradske i državne natječaje javlja s dvije do tri ponude uime različitih tvrtki te konkurira s raznim cijenama, ali napominje kako je u prosjeku četvorni metar tih prostora stoji od 50 do 75 eura.

“Svi ti poslovi kao da su moja djeca, želim u svim tim poslovima zadržati suvlasništvo”,  ističe Brkić. Mnogi također spekuliraju i da Brkić to radi jer bi prema novom zakonu pravo prvokupa u slučaju prodaje tih prostora trebao imati onaj koji je u njegovom zakupu, pa smatraju da tako želi doći u vlasništvo svih tih lokala. Brkić kaže da ideju kupovine “jednog dana” ne odbacuje, ali kaže da to neće biti baš tako lako, kako se spekulira.

“Treba zadovoljiti niz uvjeta, jer da bi se uopće steklo pravo prvokupa zakupac mora u tom prostoru biti najmanje pet godina. Isto tako neće ići u prodaju atraktivni prostori odnosno ovi u nultoj i prvoj zoni jer na njima se više može zaraditi od najma nego prodaje, a moje tvrtke u najmu imaju najviše tih prostora”, navodi Brkić, koji nakon što se prije par godina vratio iz Australije galopira javnim natječajima na kojima unajmljuje gradske i državne poslovne prostore, te u njima pokreće biznise, kaže, “vlastitim sredstvima”, a “priključili su mu se”, dodaje, i “neki partneri iz Australije”. Tvrdi da nije “pobijedio” na svim natječajima na koje se javio, već da je dobio njih oko 15 posto, kaže Jutarnji.


Komentari