Mnogi Zagrepčani ovako izbjegavaju nesnosne gradske gužve: ‘Najbolje i najbrže prijevozno sredstvo’

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Generalna skupština UN-a na zasjedanju u travnju 2018. današnji je dan proglasila Svjetskim danom bicikla.

Rezolucija ističe prednosti bicikla kao jednostavan, pouzdan, dostupan, čist i ekološki prikladan način prijevoza.

Zagrepčanin uočio zanimljivu pojavu u centru grada: ‘Uglavnom su mirni. Zanimljivo ih je promatrati’

Bicikl se preporučuje kao način izbjegavanja svakodnevnih prometnih gužvi, a pojedina istraživanja pokazala su da samo 20 minuta bicikliranja dnevno umanjuje stres za čak 30 posto. Vožnja bicikla jača mišiće, sjajan je oblik aerobne tjelovježbe koje poboljšava rad srca i mozga, a sjajno djeluje i na krvožilni sustav. Osim što dobro utječe na umno zdravlje jer se osjećate sretnije, bicikliranje na zraku jača imunosni sustav, podiže razinu energije i raspoloženje te smanjuje umor i osjećaj bezvoljnosti.

Tim povodom na društvenim mrežama Zagrepčani su nam otkrili koji prijevoznim sredstvom idu najčešće na posao. Gotovo svi su nam odgovorili kako je to upravo bicikl.

“Jedino biciklom. Puno je brže, ljepše i zdravije, nego autom ili javnim prijevozom”, odgovorio je jedan čitatelj.

“Biciklom već godinama. Najbrže i najbolje prijevozno sredstvo, između ostalog otpušta stres, zdrav je i čovjek se jednostavno dobro osjeća. Dobar je i za prirodu. Samo se trebamo mi ljudi osloboditi nekih navika. Kad jednom krenete biciklom na posao, najgori problem u životu vam postane vrijeme, kad ne možete biciklom. Dakako, razumijem one koji su predaleko”, nadovezala se još jedna sugrađanka koja voli pedalirati.

Mnogi su napisali kako često vole ići na posao pješke, to jest “cipelcugom” jer im je to način da se malo u danu fizički razgibaju.


Komentari