Mladić koji je skrivio nesreću na Ilici pušten iz zatvora i trajno mu je oduzeta vozačka dozvola

Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL

Marin Kamenički (20), mladić koji je divljom vožnjom na Ilici ugasio dva života, u srijedu je išetao iz zatvora Remetinec u kojem je proveo točno 35 dana piše Jutarnji list.

Jednomjesečni pritvor mu je 29. kolovoza, nakon otpuštanja s bolničkog liječenja, odredio sudac istrage Županijskoga suda u Zagrebu, i to zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Na to je rješenje obrana Marina Kameničkog uložila žalbu, no izvanraspravno vijeće Županijskoga suda je nije uvažilo.

Međutim, prije nekoliko je dana sudac istrage morao donijeti novu odluku o pritvaranju te je Kameničkom pritvor produljio na još dva mjeseca. I na tu se odluku obrana žalila, ponudivši pritom blažu mjeru kao opciju – da se Kameničkog pusti na slobodu u zamjenu za oduzimanje vozačke dozvole. Potonje je u konačnici izvanraspravno vijeće prihvatilo pa će se mladi poduzetnik u daljnjem tijeku postupka braniti sa slobode. Svoje pritvorske dane proveo je većim dijelom na maloljetničkom odjelu zatvora Remetinec jer je riječ o mlađem punoljetniku.

A zbog nepromišljene vožnje 23. kolovoza u 21.15 sati na zagrebačkoj Ilici, kada je svojom suludom vožnjom u skupocjenom Mercedesu C63 AMG izazvao nesreću u kojoj su poginule njegova suputnica Laura S. (22) i Nadica H. (64), koja je bila u drugom vozilu, prijeti mu od tri do 12 godina zatvora.

Iako je nakon nesreće potvrđeno da u vrijeme sudara nije bio pod utjecajem alkohola ni opijata, tijekom njegova bolničkog liječenja u urinu su mu nađeni tragovi THC-a. Nakon izlaska iz bolnice dočekala ga je majka koja se reporterima nezadovoljno obratila riječima: “Pustite jadno dijete na miru”. Umjesto s njom kući, preuzela ga je policija te je odveden na krim-istraživanje gdje, pak, nije bio razgovorljiv.


Napomenuo je samo da nije u stanju iznositi svoju obranu, da je u jako teškom stanju zbog čega pije tablete i da mu je “jako žao svega što se dogodilo”.

Što se tiče same istrage, ona i dalje traje. Još uvijek nije poznata točna brzina. Otkrit će je vještak prometne struke u svom vještačkom nalazu, a pripomoći će i podaci iz tzv. crne kutije, odnosno CDR-a (crash data recorder), koja pamti podatke senzora nekoliko trenutaka prije otvaranja zračnih jastuka, a na osnovi čega se može napraviti i 3D animacija.

No, ono u što je Državno odvjetništvo jedino sigurno jest da je vozio najmanje 50 km/h brže od dopuštene brzine i da je upravljao izuzetno snažnim vozilom koje je bilo iznad njegovih mogućnosti upravljanja.

Na mjestu očevida jedan od svjedoka odmah je rekao da je vidio kako se Mercedes utrkuje s drugim automobilom. Policajci su s obližnjih zgrada, pa i sa zgrade Ravnateljstva policije, skinuli snimke nadzornih kamera i na njima je, navodno, vidljivo kako se Mercedes koji vozi Kamenički između drugih vozila de facto utrkuje s nepoznatim autom za koji je na snimkama, s obzirom na lošu kvalitetu i jako veliku brzinu kretanja, vidljivo tek da je crvene boje.

Premda je u tom trenutku promet na tom dijelu ceste bio izrazito gust, vidi se kako dvije jurilice jurišaju svaka u svojoj traci u smjeru Zaprešića. Jedan od njih je Mercedes Marina Kameničkog koji je neposredno nakon toga skrivio sudar u kojem su sudjelovala još tri vozila, dok je drugi crveni automobil nepoznate marke.

Policija i tužiteljstvo posumnjali su da se iz tih snimaka može pretpostaviti da su se ta dva vozila utrkivala, no je li to doista bilo tako ili je riječ o pukoj slučajnosti da su se t e večeri na istoj prometnici našla dva vozača “gladna” brzine, koja su jurila u istom smjeru, još nije utvrđeno.

Kriminalisti nade polažu i na mobitel Marina Kameničkog koji bi im, eventualno, mogao pomoći u rješavanju misterija, odnosno je li se možda u vremenu prije nesreće čuo s nekim tko možda vozi crveni auto za kojim se traga. Kamo god istraga odvela istražitelje i kakva god presuda bude donesena na kraju postupka, to neće biti nikakva utjeha dvjema obiteljima koje su izgubile svoje najmilije

Komentari

loading...
-->