Mladi o ovisnosti u svojoj obitelji, mnogi priznaju: ‘Znam i ja zabrazditi sa svoje 43 godine’

Baka i unuka (Foto: Pixabay)

Napretkom tehnologije starije generacije su često pripisivale mlađima kako previše vremena provode ‘gledajući u ekrane’. No, malo po malo, pogotovo dolaskom pametnih telefona, i starije generacije su sve više vremena počele provoditi pred tim istim ekranima.

Sudeći po jednoj raspravi na društvenim mrežama, sada su mlađi zabrinuti za starije.

“Posmatrajući starije ljude u svojoj obitelji, ne mogu ne primijetiti kako su ‘pali’ na sve one stvari oko kojih su nas kritizirali i savjetovali nas da se tih istih klonimo. Provodeći sve više vremena sa svojim bakama i djedom sam primijetio kako su apsolutno ovisni o Youtube reelsima, valjda im je TikTok još uvijek (hvala Bogu) van dosega.

Stali u obranu mobitela: ‘Generacija koja je gledala Branka Kockicu svejedno je izrasla u đubrad’

1 euro = 7,53450 kuna

Ne mogu da se ne sjetim koliko puta su me nervirali sa svojim primjedbama kako sam previše na mobitelu, kako ne komuniciram itd. A sad kad sjedim u dnevnom boravku i radim nešto nevezano na laptopu, zamjećujem kako baka i djed već sigurno sat i pol ne komuniciraju nego svi gledaju u svoje male mobitele i listaju. Iz oba mobitela trešte zvuci reels-a, a s televizije redovito tuli neki retardirani program i kad se sve miksa ne čujemo vlastite misli ni oni ni ja. Njima valjda odgovara, meni trenutačno baš ne”, naveo je jedan unuk na društvenim mrežama.

‘I stariji se navuku’

“Ista stvar, prvo sa majkom, pa sa bakom. Majka je prije uvijek imala knjigu u ruci, sad telefon”, požalila se jedna korisnica Reddita.

U raspravu su se priključili i ostali koji su primijetili takve promjene u svojoj obitelji, a neki su i sami priznali kako su vrlo brzo postali ovisni.

(VIDEO) Zašto se ne možemo odvojiti od mobitela i kakve su posljedice, objasnio nam je psiholog Ivan Modrušan

“Moj kolega od 53 godine mi neprestano pokazuje nešto s Tik Toka tako da ti ne stoji ono da starije generacije nisu otkrile. Kako god, mi stariji smo isto podložni socijalnim mrežama. Znam i ja zabrazditi, sa svoje 43 godine. Onda me u nekom trenutku draga verbalno našamara, pa se ostavim toga na nekoliko tjedana, ali vrlo brzo krene opet.

I nažalost, iako djeluje kao pranje mozga, nije to bez vraga, blejanje u mobitel je izrazito dokona djelatnost koja čini da sati prolaze kao minute i ‘probudiš’ se bez frke dva sata kasnije i shvatiš da ništa korisnog nisi napravio. Nakon nekog vremena čak više ni ne guštaš u dvjesto i nekom videu. I stariji se navuku”, glasio je jedan od komentara.

‘Na njih padaju svi uzrasti’

Slično su prošle i dvije sestre s ocem u vikendici.

“Moj stari prije cca 5-6 godina, kad ja i moja sestra nismo bile lude za provođenjem više od jednog dana u obiteljskoj vikendici usred Korduna gdje je signal gotovo nepostojeći: ‘pa naravno pa kak bi vi mladi mogli bez tih interneta i mobitela’.

Moj stari ove godine, instalira si homebox u spomenutoj vikendici kako bi nesmetano mogao prosljeđivati neduhovite Facebook memeove i druge ‘forwarduše’ ostalim bumerima na Whatsappu”, napisala je jedna od kćeri.

Neki su situaciju izjednačili s cigaretama i pušenjem.

Oni su zaboravljena zagrebačka populacija, bez mogućnosti i planova: ‘Nije fer da se to događa’

“Pa otac koji puši, a tebi brani cigare je licemjer koji ti želi dobro. Svaki bivši kockar će ti reći da je kocka zlo. To ne znači da on opet jednog dana neće postati kockar. Namjerno rade te aplikacije na način da izazivaju ovisnost. Zato na njih padaju svi uzrasti”, poručio je jedan korisnik u komentaru.

“Vidiš, kod mene i starci i baka i dida pušili. Dida je pokojni već 18 godina, ali baka je još tu. I kad sam počeo pušiti, meni su moji rekli ‘okej glupo ti je to, ali nemoj se skrivat, možeš mirno s nama pušiti.’ Isto je moja baka rekla mom tati jer logika je mi pušimo nije baš da ti možemo prigovarati da ne pušiš, možemo ti reći da je glupa navika, ali nećemo ti zabraniti”, odgovorio mu je drugi.


Komentari