Mladež Hrvatske demokratske zajednice grada Zagreba uputila OTVORENO PISMO ministru Mornaru

pixabay.com

Mladež Hrvatske demokratske zajednice grada Zagreba uputila otvoreno pismo ministru Mornaru, koje vam donosimo u cijelosti.

Poštovani ministre Mornar,

Neugodno iznenađeni rezultatom pisanog dijela provjere znanja iz kolegija Mikroekonomija na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, obraćamo Vam se ovim otvorenim pismom. Nakon dva uzastopna ispitna roka iz navedenog kolegija, niti jedan student nije ostvario pozitivnu ocjenu, odnosno prikupio minimalan broj bodova potreban za prolazak na usmeni dio ispita. Ovdje se ne radi o ukupnoj prosječnoj ocjeni studenata na pojedinim kolegijima, već o činjenici da niti jedan student nije zadovoljio minimum koji se od njega očekuje. Ovo je najnoviji primjer ovakvih brojnih slučajeva diljem Veleučilišta i Sveučilišta naše zemlje.

Ovakve situacije uistinu su neprihvatljive, jer činjenica da niti jedan od studenata koji su polagali nije prošao navedeni ispit više govori o kriterijima koje je potrebno zadovoljiti nego o pripremljenosti samih studenata. Neprihvatljivo je razlog tražiti među studentima, odnosno njihovim načinom pripreme ispita, dok je odnos pojedinih profesora prema ispitu te kriterijima potrebnim za polaganje tih istih ispita potpuno zanemaren.  Na prestižnim svjetskim sveučilištima za nisku stopu prolaznosti odgovornost se pripisuje radu profesora te nadležne službe po uočavanju problema žurno reagiraju. Kod nas to nažalost nije slučaj. Zar su potrebne burne reakcije i javni pritisci na nadležne institucije kako bi iste počele raditi svoj posao, zar su nam potrebna nova dizanja tenzija kako bi se stvari napokon počele popravljati?

Ovo nije jedini primjer loših rezultata, ali može nam poslužiti kao dobar pokazatelj odnosa prema studentima i njihovom trudu. Primjeri su brojni, a reakcije nadležnih Minstitucija izostaju. Prethodni ovakvi slučajevi rješavali bi se poništavanjem roka kada bi na ponovljenim rokovima prolaznost naglo porasla, no to nije dugotrajno rješenje problema. Treba također naglasiti kako su ovakvi prethodni slučajevi bili rješavani jedino uz prosvjedovanje studenata popraćeno medijskim pritiskom. Ovakvim ad hoc rješavanjem problema ili još gore njihovim guranjem pod tepih tražeći krivca među studentima ne rješavamo problem koji će u ovom slučaju dočekati sve buduće generacije studenata.

Poštovani ministre Mornar, s pravom Vas pitamo, na koji način mislite riješiti ovaj, a i slične slučajeve u budućnosti?

S poštovanjem,

Mladež Hrvatske demokratske zajednice grada Zagreba,

Povjerenstvo za obrazovanje


Komentari