Mještani Sesveta odlučili stati na kraj devastaciji njihove šume: ‘Dok oni bezobzirno sijeku, mi ćemo saditi!’

Izvor: Facebook

Prije nekoliko tjedana Sesvečani su zajedničkim snagama odlučili stati na kraj devastaciji šume u Sesvetskoj Sopnici, pokrenuvši vrijednu akciju sadnje.

Počinitelji su još uvijek nepoznati, a inače u sponičkoj šumi dopuštenoj je ukloniti samo bolesno drvo. Mještani tvrda da se ovdje radi o sječi hrasta lužnjaka, kralja naših nizinskih šuma. Riječ je visokokvalitetnom drvu.

Udruga Zelene i plave Sesvete, svim snagama trude se da spriječe daljnje uništenje njihove šume. Stoga će, od ovog četvrtka do subote u dvorištu župne crkve Blažene Djevice Marije Anđeoske, uz potok Trnava i Osnovnu školu Sesvetska Sopnica, zasaditi 250 stabala, i to 85 vrsta, i tako formirati Arboretum svetog Franje.

Akcija danas i u petak počinje u 15 sati, a u subotu u 10. Isto tako, organizatori pozivaju na obvezno poštivanje mjera nacionalnog stožera.

Sopnička šuma nestaje pred našim očima. Uz čudan blagoslov institucija. Vlasnici za sitne novce prodaju dušu Sopnice….

Objavljuje Moja SopnicaPonedjeljak, 14. rujna 2020.

Riječ o velikoj akciji koja obuhvaća čak 60 tisuća kvadrata.

“Unatrag mjesec i pol u šumi Sopnica sasječeno je oko 40 starih, gotovo stoljetnih hrastova. Već na prvu sječu smo mi kao udruga reagirali i zaplijenili su ilegalno sasječena stabla. Na drugoj parceli dobili su pod čudnim okolnostima dozvole, što znači da su vrlo vjerojatno i državna tijela bila dio kriminala koji se provodi po šumama. Recimo, izmislili su dalekovod kojeg nema u toj šumi. Mi smo podigli javnost na noge i zaustavljena je daljnja sječa” izjavio je za 24 sata Radoslav Dumančić, jedan od inicijatora udruge Zelene i plave Sesvete.

 

Sopnička šuma nestaje pred našim očima. Uz čudan blagoslov institucija. Vlasnici za sitne novce prodaju dušu Sopnice….

Objavljuje Moja SopnicaPonedjeljak, 14. rujna 2020.

Iz udruge tvrde da je šuma ostala unakažena, a iza ilegalne sječe potpuni nered koji je po šumskim pravilim potpuno nedopustiv.

“Naš je odgovor na tu divlju sječu poziv građanima Sesveta i Sesvetske Sopnice da sudjeluju u sadnji 250 stabala. Želimo poslati poruku da je važno voditi računa o svakom stablu i da građani mogu odgovoriti na takvu divlju sječu i uništavanje okoliša koje je brutalno. Vidjeli smo i za vrijeme korone da je važan svaki kutak u kojemu se čovjek može skloniti i na neki način uživati u blagodatima prirode” rekao je jedan od incijatora akcije.

Također, velikom sadnjom u dvorištu crkve i škole te uz potok žele probuditi svijest kod mladih o zaštiti okoliša.

 


Komentari