Misterij sljemenske žičare: Prijavljena je za novac iz EU fondova, a doznaje se i kad bi trebala početi raditi!

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Oporbeni vijećnici u Gradskoj skupštini zatražili su od gradonačelnika Milana Bandića da im na idućoj sjednici podnese izvješće o gradnji žičare jer kako tvrde ukupna vrijednost projekta je nepoznata javnosti. Sukladno tomu traže sve detalje, od analize i ocjene dosadašnje realizacije projekta po fazama, do vrijednost s popisom svih ugovorenih radova.

Prema Klubu nezavisnih zastupnika kojim predsjeda Renato Petek, razlika u cifri od one koja je navedena u kreditu je u 22,7 milijuna kuna. Večernji list je poslao upit Gradu znači li to da će žičara stajati manje nego što je predviđeno.

Ova najveća gradska investicija prijavljena je i za novac Europske unije, odnosno financiranje iz EU fondova. Iako se formalna probna vožnja tek očekuje, mještani koji žive u blizini žičare na društvenim mrežama objavljuju gondole koje već neko vrijeme klize sajlama od Gračana do vrha Medvednice.

Otvorenje kasni već pet mjeseci

“Radovi su započeli 25. siječnja 2019. godine, a prva faza obuhvatila je gradnju garaže i svih temelja duž koridora za osiguranje preduvjeta za montažu opreme. Tijekom druge faze izvršena je montaža” objašnjava pročelnik Bilić.

Sukladno tomu, žičara bi trebala proraditi početkom skijaške sezone na Sljemenu, no iz Grada ciljaju da otvorenje bude prije početka Adventa, jer bi upravo žičara bila jedna od lokacija gdje će se odvijati manifestacija.

Otvorenje žičare kasni već pet mjeseci, a iz Grada tvrde da je uzrok tomu pandemija, zbog koje zbog koje dobavljači iz Austrije nisu mogli dostaviti potrebnu opremu. Isto tako, ni radnici iz tvrtke Doppelmayr, specijalizirane za gradnju žičara nisu mogli dolaziti. Podsjećamo, žičara je trebala biti otvorena još na Dan Grada Zagreba, a prvotno je rok pomaknut za rujan, a nakon toga su se rokovi još dodatno pomicali.


Komentari