MIŠLJENJA SU PODIJELJENA! Koliko su Zagrepčani zadovoljni ZET-ovim prijevozom? ‘Vrućine su neizdržive…Ni stoku tako ne voze’

Tramvaj (Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX )

Nefunkcionalnost aparata za karte, ali i smanjeni broj kontrolora u ZET-u, zaintrigiralo je građane koji nisu znali što se događa s javnim prijevozom u gradu.

Kako je Zagreb.info ranije pisao, ZET je na naš upit naveo kako je riječ o tehničkim poteškoćama.

“Oprema za validaciju karata, kako i slični sustavi, podložna je utjecaju tehničkih poteškoća, posebice kada se uzme u obzir da područjem naše prometne mreže putuje na stotine tisuća korisnika. Iz tog razloga i korištenje opreme je intenzivno te u praksi može doći do kvara ili smetnje u sustavu”, objasnili su nam iz ZET-a.

Povodom toga, na društvenim mrežama našeg portalu postavili smo pitanje Zagrepčaninom: “Koliko ste zadovoljni uslugama ZET-a?”.

Ne nedostaje kontrolora, već aparata

Reakcije su različite, od pohvala do zamjerki. No, neki su istaknuli i kako ZET dobro funkcionira, možda i predobro za njihov ukus.

“Zadovoljna i očito imam sreću jer ja bas svaki dan naletim na kontrolu”, šaljivo je zaključila jedna čitateljica.

Još jedna čitateljica navodi kako nema manjka kontrolora, ali zato situacija nije bajna s aparatima

“U petak 13.5.bila kontrola u 11-tici za Dubec, a aparati zaista ne funkcioniraju kako treba, naišla sam prošli tjedan da je aparat bio odložen na podest do prozora, vozači bi trebali provjeriti kad im putnici ukažu na to”, predlaže komentatorica.

Jedan komentar upozorava i kako aparati u funkciji mogu biti problematični te uzeti preveliki iznos.

Foto: Zagreb.info

“Više puta aparat mi je sa vrijednosne karte za 30 minuta ‘skinuo’ 10 kuna umjesto 4 kune. Broj 4 prastari tramvaj teško se uguraš unutra s koferom”, požalio se jedan čitatelj.

“Ne kužim zašto svi aparati za karte nisu jednaki, odnosno da se na njima može poništiti karta kupljena na kiosku? Ovako, ako uđeš na zadnja vrata (na kojima aparat najčešće ne radi) moraš prohodati cijelu dužini tramvaja do vozača jer prvi aparat obično funkcionira. Vozim se svaki drugi dan i mogu reci da svaki puta naletim na kontrolu, što me ne smeta jer se ne vozim bez karte. Usput, tramvaji su već u rano jutro užasno prljavi, ne zato jer su do 7 prevezli puno putnika nego zato sto nisu niti bili oprani večer prije”, nezadovoljno je nabrojila više problema jedna korisnica javnog prijevoza.

No, drugima aparati i načini kontrole karata nisu prioritet dok su uvjeti vožnje takvi kakvi jesu, odnosno nepovoljni.

“Koga briga za kontrolore i automate. U autobusima su neizdržive vrućine i u tim uvjetima nas vozači voze. Svaki dan nam je svima glava u torbama i ništa se ne poduzima dok se ne dogodi veće zlo. Plaćamo karte i imamo pravo voziti se kao ljudi. Ni stoku tako ne voze”, objašnjava jedan komentar situaciju u zagrebačkom javnom prijevozu.

Foto: Zagreb.info

Sjajno na zapadu, problemi na istoku

Među zadovoljnima ZET-ovim uslugama je i jedna komentatorica, ali ističe da nisu svi na istoj razini.

“Naime, neki vozači, rijetki ali ima ih, posebno na liniji 221 Travno, voze užasno loše. Do sada su bili uvijek isti vozači. Dvije gospođe i bile su zakon. Od njih bi većina muških kolega trebala učiti kako se vozi i ponaša prema putniku. Nije sve u brzini i prebacivanju iz manje u višu brzinu i onda 2 metra prije semafora zakočiti. Ne voze se vreće već ljudi”, napomenula je.

Foto: Zagreb.info

S druge strane, neki nemaju nikakvih zamjerki.

“Svaki dan idem na Jarun iz Novog Zagreba, aparati rade, a i kontrolore vidim ponekad. Tramvaji voze po redu vožnje u isto vrijeme svaki dan. Jako sam zadovoljna”, ocijenila je svoje iskustvo jedna od putnica javnog prijevoza.

“Zadovoljna sam. Autobusi su točni. Vozači ljubazni”, složila se još jedna komentatorica

No, čini se kako dobro mišljenje ovisi o tome voze li se Zagrepčani zapadnim ili istočnim dijelom grada.

“Redovito preskaču vozni red iz Dupca za Novi Jelkovec. Jučer u dva navrata, čekaš kao idiot. Jednom riječju prestrašno”, požalio se jedan čitatelj.

Foto: Zagreb.info

Na to se nadovezuje još jedan komentar koji traži povećanje prijevoza na rubovima grada.

“Treba pojačati ZET-ov promet, pogotovo autobuse na rubnim dijelovima grada kako bi ljudi manje dolazili automobilima u centar. Iako je poskupio benzin, i dalje se ekipa vozi (i to po jedan u autu). Ekološki neprihvatljivo. Većina tih koji idu automobilima tvrde da je neredovitost autobusa najveća prepreka da idu javnim prijevozom”, naveo je komentator.

Ipak, neki strahuju kako je ZET u poprilično teškim problemima, što se očituje u infrastrukturi.

“ZET prodao nove tramvaje. Linija 2 vozi prastar tramvaj kockica ,linija 9,5,4 su također stari tramvaji, samo su ostavili nove tramvaje za linije koje prolaze preko Trga bana Jelačića i linije koje voze prema Mihaljevcu zbog žičare. Loša je situacija u ZET-u”, tvrdi jedan čitatelj.

Foto: Zagreb.info

 Ukoliko i sami želite dati svoje mišljenje, posjetite našu Facebook objavu.


Komentari