Obuljen-Koržinek o obnovi: Mislim da ne treba na senzacionalistički način brojati postotke

FOTO: HRT/HTV

Gotovo dvije godine su prošle nakon zagrebačkog potresa, a nedavno je i stigla vijest kako država ima samo pet mjeseci za iskoristiti europska sredstva. No, unatoč tome ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek kaže “mislim da ne treba na senzacionalistički način brojati postotke”.

Rekla je to u Dnevniku HRT-a, odgovarajući na pitanje na čemu temelji optimizam da će u idućim mjesecima biti bolje.

“Vi ne možete početi žurno raditi na nekoj zgradi koja je kulturna baština bez svih elaborata, istraživanja, pristupa. Zato u povjerenstvu sjede i međunarodni stručnjaci, konstrukteri za kulturnu baštinu. U posljednje vrijeme se dosta komunicira o zagrebačkom potresu. Zanemaruje se činjenica da je već više od milijarde potrošeno za drugi potres, onaj na Banovini. Samo mi u ministarstvu kulture i medija potrošili smo više od 90 milijuna kuna hitnih mjera smo realizirali, a to ćemo tek kasnije pravdati za Fond solidarnosti. Zato mislim da ne treba na senzacionalistički način brojati postotke, nego se svi trebaju uključiti.”

Rekla je i kako misli da grad Zagreb treba povući značajnija sredstva jer su pravila Fonda solidarnosti da se taj novac treba trošiti.

“I onda imate rok od šest mjeseci za predati revizijsko izvješće, to su po definicije one žurne mjere. One mjere koje se odnose na zbrinjavanje stanovništva. Ali u slučaju uskog centra grada hitna mjera je i sanacija zgrada koje predstavljaju ne samo za stanovnike, nego i za prolaznike.”

Naglasila je i kako se država našla u neugodnoj situaciji jer je nakon onog zagrebačkog potresa uslijedio i petrinjski i to u trenutku pandemije. “Fond solidarnosti namijenjen je javnim zgradama i javnoj infrastrukturi”, rekla je.


Komentari