Mirogoj uskoro u novom ruhu: Stižu kilometarske arkade, nova parking mjesta, veći krematorij…

Instagram

Jedna od znamenitosti grada Zagreba koji je potres najviše oštetio svakako je groblje Mirogoj.

Zbog postavljene zaštite, na Mirogoj se danas ulazi na vlastitu odgovornost, jer su mnogi spomenici rasklimani i mogli bi se urušiti. Arkade su posebno zaštićene i bit će zatvorene za građane i posjetitelje sve dok ne završe sanacija i obnova.

Kako piše Večernji list, još prošle godine započeta je potpuna obnova svih zagrebačkih groblja, a potres je samo promijenio prioritete i ubrzao aktivnosti.

Nakon provedenog natječaja, povjeren je Marijanu Hržiću, koji je s kolegama Krznarićem i Manceom, stvorio zdanje modernog Krematorija iz 1985., kao spoj modernog arhitektonskog izraza i tradicionalnog nadahnuća. Hržić je projektirao i 780 metara dug kolumbarijski zid od opeke, koji je dovršen prošle godine između Mirogoja i Remetske ceste.

Od opeke, kakvom su građane stare Arkade, bit će sagrađene i nove, koje će također prekrivati bršljan. Dužina Južnih arkada iznosit će više od tisuću metara, a u njima će biti gotovo četiri tisuće grobnih mjesta. U suvremenim Arkadama, umjesto paviljona, nalazit će se dvoetažne kolumbarijske staklene dvorane.

Riječ je o velikom građevinskom pothvatu, vrijednom oko 138 milijuna kuna, a proširenje groblja poštovanjem zatečene spomeničke arhitekture suvremenom arhitektonskom interpolacijom, postat će novi element u slici Zagreba.

Pored starog Mirogoja, gdje se upravo uređuje parkiralište sa 120 parkirnih mjesta, radi se i na proširenju Krematorija i Gaja urni, čiji je plan završetka lipanj iduće godine.

Vrijednost te investicije je gotovo 17 milijuna kuna. I groblje Markovo Polje ovih dana poprima novi izgled – od asfaltiranja novih staza i površina, do uređenja mrtvačnice i hortikulture. Veliki su radovi i na groblju Granešina.

Podsjetimo, veliki njemački arhitekt Herman Bollé započeo je gradnju velebnih Mirogojskih arkada nedugo nakon otvorenja 1879. godine po uzoru na talijanska renesansna groblja.

PRVE PROCJENE DONOSE ZAPANJUJUĆE BROJKE: Uslijed razornog potresa, Mirogoj pretrpio višemilijunsku štetu

Komentari