Mirogoj dobiva groblje vojnika NDH, jedina žena ustala protiv: Osudite ustaše, nemate suglasnost Tomaševića

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Saborski Odbor za ratne veterarane većinom glasova podupro je zaključak o uređenju vojnog groblja vojnika NDH 1941.- 1945. na zagrebačkom groblju Mirogoj. Predsjednik Odbora za ratne veterane Josip Đakić je rekao kako sve žrtve Drugoga svjetskog rata trebaju biti dostojno obilježene kako bi se svima, što je civilizacijski doseg, dalo grobno mjesto kakvo zaslužuju.

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Jasno, takva odluka naišla je i na otpor, a prva se javila Katarina Peović iz Radničke fronta koja je takav potez osudila rekavši da se “ustaše i domobrani ne mogu nazivati hrvatskom vojskom”. To je ujedno bio i prigovor na zaključak o uređenju groblja, pa ga je Saborski odbor za ratne veterane i odbacio.

“Potpuno je neprihvatljivo da ustaše i domobrane nazivamo hrvatskim vojnicima jer je to, među ostalim, i protuustavno”, istaknula je  Peović i dodala kako se tu ne radi o obilježavanju privatnih grobnica, nego o obilježavanju jedne države i njezinih državnika jer je među pokopanima i predsjednik Hrvatskoga državnog sabora u doba NDH Marko Došen.

Predsjednik Odbora za ratne veterane Josip Đakić na to je odgovorio kako su grobna mjesta uništena, a podsjetio je i da je Njemačka na Mirogoju također uredila groblje svojih vojnika, koji su bili fašisti, i naša zemlja im to nije zabranila.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Podsjetimo, zagrebačka gradska Skupština dobila je na prijedlog da se za sljedeću godinu iz proračuna izdvoji 2 milijuna i 400.000 kuna, bez PDV-a, za memorijalno groblje vojnicima koji su se borili za NDH. Za uređenje memorijalnog groblja ove godine je osigurano 950 tisuća kuna za građenje i narednih 50 tisuća kuna za stručni nadzor.

Tomislav Tomašević
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell

No, kako je naveo smijenjeni pročelnik Gradskog ureda za graditeljstvo Dinko Bilić, “s obzirom na donesenu odluku o mjerama štednje odnosno odluku o obustavi postupaka javne nabave za realizaciju je potrebno, nakon izmjene Plana nabave, ishoditi pisanu suglasnost gradonačelnika Tomaševića za pokretanje navedenih postupaka.”


Komentari