MINISTRU JE DOSTA? Poslao dopis Sveučilišnom savjetu da se izvidi situacija o kojoj se tjednima ne prestaje pričati

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Prave se drame odvijaju na Sveučilištu u Zagrebu koje već tjednima tresu tri afere: kriza uprave Filozofskog fakulteta, nagrađivanje navodnih seksualnih predatora i seksualno zlostavljanje studenata i studentica.

Rektor Damir Boras na pitanja oko nasilja odgovara da, dok se ne dokaže krivnja, štiti i žrtve i navodne nasilnike, a ako se dokaže, za to će biti “nulta tolerancija”. S druge strane, sve radi kako bi na čelu FFZG-a zadržao svojeg izabranika Miljenka Šimpragu. U sedam godina mandata iza Borasa su se nanizale neumjesne izjave poput “slikajte ovu našu lijepu kadetkinju, ne samo pametnu, nego i lijepu”.

“Ne mogu davati nikakve izjave po preporuci odvjetnika”, rekao je Boras za 24sata. Nakon više tjedana ministar Radovan Fuchs je poslao dopis Sveučilišnom savjetu da analizira trenutačnu situaciju i pravne okolnosti.

“S obzirom na aktualna događanja na Sveučilištu u Zagrebu molim vas, kao tijelo koje nadzire zakonitost djelovanja sveučilišnih tijela i tijela sastavnica, da analizirate i utvrdite činjenične i pravne okolnosti u aktualnoj situaciji na Sveučilištu u Zagrebu te donesete i provedete aktivnosti, mjere i odluke u skladu s vašim ovlastima te nas izvijestite o učinjenom”, stoji u dopisu koji je Fuchs poslao Luki Buriloviću, predsjedniku savjeta.

Burilović, koji je ujedno i šef HGK, godinu dana nije sazvao sastanak savjeta, čak ni kad su članovi uprave FFZG-a tražili njihovu reakciju na stanje zbog kojeg Filozofski nema dekana.

“Mi smo njima pisali i molili ih da reagiraju još 2016., kad je sve počelo, ali nas ignoriraju, tako da smo od tog savjeta odustali”, rekla je profesorica Meri Tadinac s Filozofskog.

U Sveučilišnom savjetu sjede Joško Klisović i Željko Reiner kao predstavnici Hrvatskog sabora. Taj isti Savjet bi na godišnjoj razini trebao podnositi Saboru izvješće o radu Sveučilišta, no to nije napravljeno već četiri godine, na što je upozoravao saborski zastupnik Damir Bakić.

“Prekršen je zakon, i kršen je taj isti zakon četiri godine, zapravo i dulje, a kršilo ga je tijelo u koje je ovaj dom imenovao svoja dva člana”, rekao je Bakić u Saboru još u rujnu 2020. godine. Iz MZO-a kažu kako ne mogu puno poduzeti zbog autonomije Sveučilišta.

“Upućujemo Vas da se obratite Senatu Sveučilišta u Zagrebu jer su članovi Senata jedini koji imaju zakonsku mogućnost reagirati i poduzeti odgovarajuće korake u skladu sa Zakonom”, kratko zaključuju.


Komentari