Ministarstvo zdravstva o Kalinićevih 500.000 doza Pfizera nabavljenih preko veze: ‘Uputili smo ga na ‘Štampar’

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Pročelnik Ureda za upravljanje hitnim situacijama Grada Zagreba Pavle Kalinić sve je izbezumio današnjom izjavom kako ga je pokojni gradonačelnik Milan Bandić molio da preko svojih veza naruči određenu količinu cjepiva u čemu je on i uspio, ali nitko iz Ministarstva zdravstva nije zainteresiran za 500 tisuća doza cjepiva protiv koronavirusa.

Navodno se radi o dozama Pfizerovog cjepiva te su doze ispregovarane izravno s proizvođačem, neslužbeno doznaje Jutarnji.

Iz Ministarstva zdravstva tvrde da su Kalinića uputili na Nastavni zavod za javno zdravstvo Grada Zagreba ‘Andrija Štampar’ “koji je najmjerodavniji sugovornik po ovom pitanju“. Ističu da Hrvatska cjepiva od svih proizvođača, među kojima je Pfizer, nabavlja u skladu s uvjetima i odredbama Sporazuma o zajedničkoj nabavi cjepiva protiv bolesti COVID – 19, koje je u ime svih članica potpisala Europska komisija.

“Svaka eventualna preraspodjela doza cjepiva između država članica, treba se odvijati u dogovoru s državama članicama, tvrtkom Pfizer i Europskom komisijom”, tvrde iz Ministarstva i dodaju da nisu u mogućnosti samoinicijativno nabavljati cjepiva.

Ističu i kako je za Hrvatsku nakon niza razgovora i pregovora na Odboru stalnih predstavnika u Bruxellesu osigurano 747 tisuća doza Pfizer cjepiva do kraja lipnja.

“Ujedno, Europska komisija u dogovoru s članicama EU-a radi na ubrzanju isporuke i osiguraju dodatnih doza Pfizera za drugo tromjesečje ove godine”, zaključuje Ministarstvo zdravstva.


Komentari