Ministarstvo poljoprivrede: ‘Povlači se smrznuto povrće zbog bakterije’

FOTO: Flickr

Ministarstvo poljoprivrede u srijedu je obavijestilo potrošače o povlačenju i opozivu smrznutog povrća ‘TojeTo’, te mexico mix povrća i kukuruza šećerca proizvođača Greenyard Frozen Hungary Kft, zbog sumnje o mogućem mikrobiološkom odstupanju vezano za patogenu bakteriju koja uzrokuje listeriozu.

Među opozvanim ‘TojeTo’ proizvodima su smrznuti grašak-mrkva, povrće za francusku salatu, mahuna žuta i zelena, špinat briketi, grašak i carska mješavina od 400 grama. Radi se o proizvodima proizvođača Greenyard Frozen Hungary Kft., zemlja podrijetla Mađarska, robne marke Narodni trgovački lanac (NTL). Mexico mix povrće i kukuruz šećerac od 2, 5 kilograma i kukuruz šećerac od 400 grama na tržište stavlja Metro Cash & Carry.

Proizvodi se povlače radi mjera predostrožnosti te obavijesti proizvođača o postojanju sumnje o mogućem mikrobiološkom odstupanju vezano za bakteriju Listeria monocytogenes u skladu s općim načelima i uvjetima zakona o hrani.

Bakterija Listeria monocytogenes je patogeni mikroorganizam koji se prenosi hranom. Posebno su izloženi oboljenju stariji ljudi, trudnice, novorođenčad i odrasle osobe slabijeg imuniteta. Može se naći u hrani koja nije termički obrađena ili koja je kontaminirana iz okoliša.

Detaljniji podaci o povratu proizvoda dostupni su na službenim stranicama subjekata.


Komentari