Ministarstvo poljoprivrede izdalo upozorenje o povlačenju nekoliko proizvoda: provjerite imate li ih kod kuće

FOTO: Pixabay

Ministarstvo poljoprivrede u četvrtak je obavijestilo potrošače o povlačenju i opozivu sedam proizvoda smrznutog povrća mađarskog proizvođača Greenyard Frozen Hungary Kft. koje na tržište stavlja Plodine Frizo: grašak-mrkva, povrće za francusku salatu, carska mješavina, špinat, mahuna žuta, mahuna zelena i grašak, sve od 400 grama, radi mjera predostrožnosti zbog postojanja sumnje o mogućem mikrobiološkom odstupanju vezano za bakteriju Listeria monocytogenes.

“Proizvodi se povlače radi mjera predostrožnosti zbog obavijesti mađarskog proizvođača Greenyard Frozen Hungary Kft., radi postojanja sumnje o mogućem mikrobiološkom odstupanju vezano za bakteriju Listeria monocytogenes, u skladu s člankom 14. Uredbe Europskog Parlamenta i Vijeća o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane’, stoji u priopćenju.

Bakterija Listeria monocytogenes patogeni mikroorganizam koji se prenosi hranom. Posebno su izloženi oboljenju stariji ljudi, trudnice, novorođenčad i odrasle osobe slabijeg imuniteta. Može se naći u hrani koja nije termički obrađena ili koja je kontaminirana iz okoliša. Preporuča se hranu dobro termički obraditi ili oprati prije konzumacije.

Detaljniji podaci o povratu proizvoda dostupni su na službenim stranicama Plodina

Isti dan Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je potrošače o povlačenju i opozivu smrznutog povrća koje na tržište stavlja Stanić d.o.o., a riječ je o Meksičkom mixu od 2,5 kilograma i Povrću za juhu minestrone (10 vrsta povrća), neovisno o roku trajanja i LOT-u, mađarskog proizvođača Greenyard Frozen Hungary Kft.

“Navedeni proizvodi povlače se radi mjera predostrožnosti zbog obavijesti mađarskog proizvođača Greenyard Frozen Hungary Kft. radi postojanja sumnje o mogućem mikrobiološkom odstupanju vezano za bakteriju Listeria monocytogenes, u skladu s člankom 14. Uredbe (EZ) br. 178/2002 Europskog Parlamenta i Vijeća o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane”, stoji u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

Bakterija Listeria monocytogenes također je prisutna kao i kod smrznutog povrća mađarskog proizvođača.

Detaljne podatke o proizvodima i povratu mogu se dobiti na broj telefona 01/2418-888 ili e-mailom na: [email protected].


Komentari