Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović o posjetu državnog vrha Ukrajini: ‘Situacija otežana činjenicom da su njega uhitile ruske snage’

Izjava ministra Bozinovica o posjetu PVRH Ukrajini (foto: Darko Tomas / CROPIX)

Teško je u ovom trenutku reći kada bismo mogli očekivati napredak po pitanju hrvatskog državljanina u Ukrajini kojeg su zarobile ruske snage, rekao je u hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

“Hrvatska čini sve i činit će i dalje, naravno da je situacija otežana činjenicom da su njega uhitile ruske snage, međutim mi smo se prije svega kroz diplomatsku službu oko toga informirali, nastavit ćemo se informirati, pratiti, tražiti odgovore na pitanja, prije svega ona koja zanimaju njegovu obitelj. To nam je i ustavna i zakonska obaveza”, rekao je Božinović novinarima u Zagrebu.

Istaknuo je da su svi oni “koji su se eventualno našli u situaciji da sudjeluju u tom ratu, to učinili na vlastitu odgovornost i u vlastitoj organizaciji” te da država u to ni na koji način nije uključena, a o sigurnosnim pitanjima nije želio ništa komentirati.

Božinović je podsjetio da se u nedjelju u Ukrajini nalaze premijer Andrej Plenković i ministar vanjskih i unutarnjih poslova Gordan Grlić Radman koji održavaju sastanke s čelništvom te napadnute zemlje.

“Mislim da je taj posjet jedna snažna i državnička gesta, ali i znak podrške Ukrajini koja traje od prvog dana ruske agresije”, rekao je.

Podsjetio je Božinović i da je Hrvatska uputila razne vrste pomoći Ukrajini, na donatorskoj konferenciji u četvrtak u Varšavi obvezala se na pet milijuna eura pomoći, te da u zemlji boravi više od 17.000 ukrajinskih izbjeglica.

Komentari