Ministar Štromar apelirao na Upravitelje zgrada: ‘Hitno poduzmite mjere da se otklone posljedice potresa’

Foto: Ivana Nobilo / CROPIX

Kako smo pisali jučer, mnogi građani nakon razornog potresa koji je Zagrebu pričinio veliku materijalnu štetu još uvijek čekaju prve korake da se s njihovih zgrada uklone opasni predmeti koji prijete prolaznicima.

Najveći dio posla odrađuju, zagrebački vatrogasci i stotine volontera, i to umjesto onih čiji je to posao.

Sudeći prema dopisu koji je na uvid dobio Jutarnji list, a koji je ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar poslao 26. ožujka, dakle četiri dana od potresa, svim Upraviteljima u Gradu Zagrebu, upravo oni moraju poduzeti te mjere i aktivnosti kako bi otklonili prijeteće posljedice potresa koji je 22. ožujka pogodio metropolu.

“Poduzimamo upravitelje zgrada na području Grada Zagreba da bez odlaganja i u skladu sa ovlastima iz Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, poduzmu mjere i aktivnosti na otklanjanju posljedica potresa.

Podsjećamo da je odredbom članka 5. Uredbe o održavanju zgrada propisano, između ostaloga, da se hitnim popravcima smatra poduzimanje radova na zajedničkim dijelovima i uređajima zgrade naročito u slučaju kvarova na plinskim instalacijama, kvarova na sustavu centralnog grijanja i toplovodnog sustava, puknuća, oštećenja i začepljenja vodovodne i kanalizacione instalacije, znatnijih oštećenja dimnjaka i dimovodnih kanala, prodiranja oborinskih voda u zgradu, saniranja posljedica istog prodora te znatnijeg oštećenja krovova, narušene statičke stabilnosti zgrade ili pojedinih njezinih dijelova, kvarova na dizalu, otpadanja dijelova pročelja.

Spomenutim je člankom propisano da je u slučaju kad upravitelj utvrdi potrebu obavljanja hitnih popravaka dužan iste poduzeti odmah ili u najkraćem roku.

Životno je logično da je hitni popravak aktivnost kojom se otklanja uzrok neposredne opasnosti za život i zdravlje ljudi, odnosno aktivnost kojom se otklanja ugroza osnovnih životnih uvjeta u zgradi te da hitni popravak podrazumijeva dovođenje uzroka opasnosti u kontrolirano stanje u najkraćem roku.

S obzirom na oštećenja zgrada u Gradu Zagrebu nastala kao posljedice potresa od 22. ožujka 2020. godine, dužni ste odmah utvrditi i poduzeti aktivnosti na obavljanju svih hitnih popravaka.

Slijedom navedenog tražimo da, između ostaloga, osigurate dizalice, poduzmete aktivnosti na otklanjanju znatnijih oštećenja dimnjaka i dimovodnih kanala i otklanjanju opasnosti za život i zdravlje ljudi od otpadanja dijelova pročelja, dimnjaka, crijepova sa krovova i slično” stoji u dopisu.

S obzirom na to da su mnoge ulice i danas zatvorene za pješake zbog njihove sigurnosti možemo slobodno zaključiti kako apel ministra nisu poslušali.


Komentari