Ministar graditeljstva Darko Horvat: Ako je Fond postavio na zdrave noge, Vanđelićev odlazak ne bi trebao biti problem

Šef Fonda za obnovu Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije Damir Vanđelić podnio je ostavku, a tu odluku komentirao je za RTL ministar graditeljstva Darko Horvat.

“Vanđelić je ustrojio Fond, u jednoj arhitekturi kakvu je zamislio uz nekoliko sugestija i vraćanja na doradu predmetnog Pravilnika i Uredbe o unutarnjem ustroju, uspostavio ključne odrednice funkcioniranja Fonda. U ovom trenutku u situacija smo gdje raspisujemo natječaj za dvadesetak novih ljudi. Kako dolazi do sve većeg obima posla za izvršna tijela, tako administrativno kapacitiramo te institucije”, kazao je.

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Gostujući u RTL-u Danas ministar Horvat upitan je smatra li Vanđelića “dezerterom”, na što je odgovorio da “ako smatramo da jest (op.a.postavio Fon na zdrave noge), njegov odlazak ne bi trebao biti problem. Fond je u fazi nastajanja. Onog trenutka kada stekne punu operabilnost i počne ugovarati i izvršavati ključne zadatke, sudjelovati u vođenju procesa obnove bit ćemo puno zadovoljniji”.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Istaknuo je ministar Horvat i da Vanđelić odlazi u trenutku kada se težište seli na sam Fond.

“Nekoliko puta sam rekao, kritika prema meni je bila nema zahtjeva, zahtjevi su tu, kritika je bila prema meni nema odluka, odluke su tu. Sada treba operativno tijelo i Fond i Središnji državni ured poslove koje je pripremilo ministarstvo sprovesti u djelo”, kazao je.

Kada će se vidjeti prvi učinci?

Uzevši u obzir da je zagrebački potres bio prije 20 mjeseci, može se reći kako obnova Zagreba ide iznimno sporo. Upitan je ministar Horvat i kada se mogu vidjeti prvi učinci rada Fonda – na terenu.

Foto: Zagreb.info

“Onoga trenutka kada Fond sprovede natječaje, provede radove, kada dobijemo završna izvješća izvoditelja, onih koji će to nadzirati, da je proces obnove ušao u punu funkcionalnost odnosno generiranjem završnog izvješća nadležnog inženjera predmetna zgrada ili obiteljska kuća bude useljiva i spreman za povrat onih koji su je morali napustiti”, kazao je.

Dotaknuli su se u razgovoru s ministrom Horvatom i situacije u Petrinji. Glavno pitanje jest – zašto još nema zamjenskih kuća u Petrinji koje su bile najavljene za studeni?

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Na to Horvat odgovara da su oni analizu napravili te da “kreću pravi natječaji s konkretnim dobavljačima, prve količine bit će raspisane tijekom prosinca. Nema zapreke da zamjenska obiteljska kuća, konstrukcijska obnova, nekonstrukcijska obnova, bržom dinamikom ne vrati stanovništvo koje je moralo odseliti natrag u dom”.

Kada će se znati Vanđelićev nasljednik?

“U petak ćemo sazvati Upravno vijeće i donijeti tri ključne odluke. Prvo je da ćemo razriješiti Vanđelića na njegov zahtjev iako on to želi sa 17.12. probat ću iskomunicirati s njim da u Fondu ostane tijekom cijelog 12 mjeseca, nakon toga imenovat ćemo vršitelja dužnosti i donijeti odluku o raspisivanju novog natječaja”, kazao je ministar Horvat.


Komentari