Ministar Beroš otkriva: Evo što će se sve sutra promijeniti

Foto: Ivan Peric / CROPIX

Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš gostovao je u RTL-u Danas gdje je proširio  informacije koje javnost zna o epidemiji koronavirusa u Hrvatskoj.

“Mislim da smo odgodili početak eksplozivnog rasta broja oboljelih u Hrvatskoj i napravili nužne pripreme i reorganizaciju našeg sustava da na adekvatan način odgovori i povećanom broju oboljelih. I budimo realni, nismo mogli očekivati da virus neće ući u naš zdravstveni sustav, to je bilo izvjesno od samog početka. Jer ipak najveći dio oboljelih dolazi u bolnice. Zbog toga nije moguće na taj način otkloniti mogućnost da virus uđe u zdravstveni sustav. No zbog reorganizacije se nadam da ćemo i nadalje odolijevati mogućoj ugrozi”, rekao je Beroš te dodao kako naša država čini sve da bi izbjegla grozan scenarij koji se događa u Italiji.

Nije ostao dužan ni objašnjenje svojeg jučerašnjeg komentara o petoj koloni. 

“Reagirao sam impulzivno, ali stojim iza svih zdravstvenih radnika koji su na prvoj crti i brinu za naše bolesnike. U tom trenutku naljutilo me prikazivanje lažnog stanja”, komentirao je on svoje saznanje da neki liječnici spremaju opremu i stanje prikazivaju lošijim.

“Ne bih rekao da su mjere uvedene prekasno. Pokazuje se da smo među zemljama u kojima je spori rast i mjere su pažljivo balansirane iz dana u dan. Mi procjenjujemo njihovu važnost, tako smo za sutra najavili određeno smanjivanje tih mjera. Na tržnicama će moći raditi neki dućani jer život ne smije stati. Ali moramo pažljivo balansirati te mjere”, rekao je Beroš.

“Novost od sutra je da će određeni dućani u sklopu tržnica moći raditi pod uvjetima koji vrijede u slučajevima infekcije i koje su prepisali epidemiolozi”, dodao je ministar te rekao kako je to samo jedna od novosti koje će se dogoditi sutra.

Zanimljiv je bio i njegov odgovor na pitanje hoće li se produljiti mjere protiv suzbijanja epidemije koronavirusa.

“Vrlo je vjerojatno da će se mjere produljiti, ali to nije moguće u ovom trenutku predvidjeti”


Komentari