Minimalni porast plaća: Pogledajte podatke za tekući mjesec

Foto: Cropix / Tom Dubravec

Prosječna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za svibanj iznosila je 6.476 kuna, što je na godišnjoj razini realno više za 1,1 posto, objavio je u petak Državni zavod za statistiku.

U odnosu na travanj prosječna isplaćena neto plaća za svibanj realno je viša za 0,1 posto.

Najviša prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama za svibanj isplaćena je u proizvodnji rafiniranih naftnih proizvoda, u iznosu od 16.117 kuna, dok je najniža plaća, od 4.251 kunu, isplaćena u uslugama u vezi s upravljanjem i održavanjem zgrada te uređenjem i održavanjem krajolika piše N1. 

Prosječna mjesečna bruto plaća za svibanj iznosila je 8.794 kune, što je realno 0,1 posto više nego za mjesec ranije. Na godišnjoj je razini prosječna bruto plaća bila realno viša 1,2 posto.

Podaci DZS-a pokazuju da je prosječna mjesečna neto plaća po satu isplaćena za svibanj iznosila 35,68 kuna, a bruto 48,45 kuna.

U svibnju je prosječna neto satnica bila za 3,7 posto niža nego u mjesecu ranije, dok je na godišnjoj razini viša za 2,2 posto. Bruto satnica je, pak, na mjesečnoj razini bila niža za 3,6 posto, a na godišnjoj je viša za 2,3 posto.

U svibnju su bila prosječno 182 plaćena radna sata, što je 4,6 posto više nego u prethodnom mjesecu. Pritom je najveći broj plaćenih sati ostvaren u proizvodnji duhanskih proizvoda (190), a najmanji u socijalnoj skrbi bez smještaja (164).


Komentari