‘MILANE SAMO SI MI PROBLEME OSTAVIO’ Bandićeva udovica jedva preživljava s mirovinom od 6800 kuna

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

U svom domu na zagrebačkoj Pešćenici ove godine, na prvi Božić bez supruga koji je preminuo 28. veljače 2021., Vesna Bandić nije okitila bor.

Jutarnji list je u petak, posljednji dan 2021. godine, kao prvi medij dobio priliku ući u stan na četvrtom katu u Ulici Hermana Bužana, nekretninu o kojoj su dosad napisani brojni članci.

Vesna Bandić kaže, teško živi i nedostaje joj muž.

“Milan je bio moja stijena. Ako sam nešto trebala, ako je bila nekakva frka ili nešto što je trebalo brzo riješiti, samo bih ga nazvala i sve bi bilo gotovo u minuti”, kaže i dodaje da ju jedino zove Pavle Kalinić, a ostali bivši bliski Bandićevi suradnici su je zaboravili.

Ne znam s kim je bio kobne večeri

Odgovorila je i na pitanje je li na kraju doznala gdje je kobne večeri bio njezin suprug. Iz njezinog odgovora zaključuje se da i dalje ne zna.

“Bio je na nekoj večeri, ali s kim je bio i gdje je bio, ne znam. Znate i sami da je bilo raznih priča pa tako i ona da je bio s Natalijom. Moram reći da nisam ljubomorna, nikad nisam bila ljubomorna, nije mi to smetalo. Gdjegod je bio, bio je. Zadnjih 15-tak dana, pred njegovu smrt, primijetila sam da je bio jako, jako loše”, prisjeća se Vesna Bandić uz napomenu da je stalno vikao kako je umoran kad bi došao kući.

Zajedno su bili 44 godine, a sav se dao u politiku i kako kaže, živio je Zagreb te umro istrošen jer je njegova funkcija očito uzela danak. S posebnom jezom se sjeća jednog intervjua u kojem je rekao da neće u penziju, već da će se srušiti mrtav. Tvrdi, nije ga se moglo ‘zauzdati’.

Imao je osmijeh

“Moram vam reći, kad je umro, nudili su nam da ga dođemo vidjeti u lijesu, isprva sam rekla da ga ne mogu vidjeti takvoga, da ga želim živoga, ali onda kako su svi išli, odlučila sam i ja i iznenadila sam se. U lijesu sam Milana vidjela nasmiješenog, imao je osmijeh, jesu li mu to namjestili ili što, ali bio je nasmiješen. Kao da je u tom trenutku pomislio: ‘Sad sam se svega riješio’, spokojno je ležao”.

Nakon njegove smrti s odmakom vremena nije joj ništa lakše, a sada su tu i problemi s nekretninama. Kaže da su ona i kći naslijedile nekretnine u Samoboru i Zagrebu, a Bandićev brat se jako protivi što su im pripale nekretnine u Hercegovini. Dogovoriti se ne mogu.

Premala mirovina

“Ponudili smo mu ‘razmjenu’, mi njemu Hercegovinu, a on nama polovinu ovog stana”. Tvrdi da se u ostavinskoj raspravi nikada nisu pojavila četiri stana kojih je Bandić navodno bio vlasnik niti je za njih čula. Što se tiče vikendice, prodat će ju za dvije godine. Strahuje da će ostati bez nekretnina u Samoboru i Hercegovini i da će im ostati samo ovaj stan u kojem je sada.

“Ostat ću bez ičega. Njegova mirovina, koju sam dobila, jedva mi pokriva režije koje budu po četiri, pet tisuća pa zimi i 6000 kuna jer je stan velik, a imam mirovinu 6800 kuna. Od čega ću živjeti? Ponekad mislim: ‘Milane, dragi, ali samo si mi probleme ostavio?’. A znate kako kruže priče da ima milijune negdje zakopane, da su u Dubaiju računi pa kod prijatelja… Možda to sve i ima, ali mi nikad nije rekao za to. Kad sam ga pitala: ‘Gdje ti imaš sav taj novac?’, rekao bi mi: ‘Kod prijatelja’…”.

Vesna Bandić za Jutarnji list na kraju kaže, posebno joj je težak bio ovaj Božić, a Milan joj strašno nedostaje.

Komentari