Milan Bandić želi veći gradski proračun? ” Sada po hitnom postupku se od nas traži da o tome glasujemo”, rekao je Tomašević

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Sjednica zagrebačke Gradske skupštine na čijem dnevnom redu je i rebalans gradskog proračuna za 2018., kojim bi se, na prijedlog gradonačelnikaMilana Bandića proračun povećao za 335 milijuna kuna, počela je zahtjevima za stankama oporbenih klubova SDP-a, Glas/HSU i kluba lijevog bloka.

Anka Mrak-Taritaš je u ime Kluba Glas/HSU zatražila stanku vezano za zahtjev za ocjenu ustavnosti određenih odredbi Zakona o komunalnom gospodarstvu koje je njihov klub dobio tek jutros, a što žele dodatno proučiti. Po mišljenju Mrak-Taritaš, neobično je što je taj zakon izglasala parlamentarna većina u Saboru prije ljetne stanke, a koju čine i klub zastupnika Milana Bandića i HDZ-a.

Zbog istog razloga stanku je zatražio i predsjednik Kluba lijevog bloka Tomislav Tomašević. Tvrdi kako je neprimjereno od Gradske uprave da za zakon koji je prije tri mjeseca stupio na snagu, u hitnom postupku bez rasprave na odborima traži od gradskih zastupnika da glasaju o zaključku o zajedničkom pokretanju postupka za ocjenu ustavnosti tog zakona.

“Što se čekalo, tri mjeseca je zakon na snazi i sada po hitnom postupku se od nas traži da, bez ikakve pripreme i rasprave na odborima, da o tome glasujemo”, rekao je Tomašević.

Stanku je zatražio i zbog nezadovoljstva, kako je rekao, nedemokratskim ponašanjem Gradske uprave i Kluba “Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti” koja traži da se s dnevnog reda skine točka koju je u redovnoj proceduri zatražio nestranački zastupnik Marko Torjanac, vezano uz prijedlog zaključka za osudu neprimjerenog ponašanja u Gradu Zagrebu.

U ime kluba SDP/HSS/Naprijed Hrvatska Matej Mišić rekao je kako ne postoji niti jedan razlog zbog čega se od gradskih zastupnika traži da, nakon što je određeni zakon stupio na snagu, danas na skupštinske klupe dobiju zahtjev za pokretanjem ustavnosti. Smatra kako to treba ići u redovnoj proceduri a ne ovako “na prepad u utorak ujutro”.

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras u utorak je, prije početka sjednice zagrebačke Gradske skupštine, upozorio da se Skupština odvija pod velikim dojmom političke trgovine koju zagrebački gradonačelnik Milan Bandić provodi novcem Zagrepčanki i Zagrepčana.

“Vidimo i u izvršenju proračuna za šest mjeseci da kada treba dati novac udrugi i kada treba iskoristiti novac Zagrepčana da širiš svoj utjecaj, da politički trguješ, onda se desi izvršenje preko 80 posto, a kada imaš komunalne zadatke, primjerice žičara ili neke druge razvojne projekte onda je to izvršenje ispod 10 posto, konkretno kod žičare manje od pet posto”, rekao je Maras na konferenciji za novinare ispred Stare gradske vijećnice.

Istaknuo je kako Zagrebom upravlja interesna skupina na čelu koje je gradonačelnik Bandić i koja troši gradski da bi politički trgovala i širila svoj utjecaj, a Bandiću svesrdno, kaže, pomaže premijer Andrej Plenković kojemu sve to odgovara.

“Znači, on (Plenković) se pravi kao da ništa ne zna. Jučer je na jednom događaju rekao da nema pojma o ničemu, ali zna da Milan Bandić kupuje i trguje u njegovo ime i na taj način povećava njegov utjecaj na razini Republike Hrvatske”, poručio je Maras. Bandića je prozvao da koristiti novac Zagrepčana za svoje osobne interese, bilo da je riječ o Željki Markić, nezavisnim zastupnicima ili nekim općinama gdje osniva svoje ogranke.

Potvrdu o ‘trgovini’ vidi i u odluci o održavanju rasvjete koju je Ministarstvo graditeljstva proglasilo nevažećom, a na Gradskoj skupštini pokušava se legalizirati kako bi se, tvrdi, nastavilo uzimati svake godine preko 30 milijuna kuna za održavanje javne rasvjete.

SDP-ov gradski zastupnik Zvane Brumnić govorio je o glavnoj točki dnevnog reda današnje skupštinske sjednice – rebalans gradskog proračuna koji se po Bandićevu prijedlogu povećava za 335 milijuna kuna.

Upitao je što su Zagrepčani dobili za sedam milijardi kuna uplaćenih u proračun.

“Rebalans proračuna koji danas vidimo pokazuje to da gradonačelnik niti troši sustavno, niti razumije koje su potrebe građana grada Zagreba. Svjesni smo neki dan kiše u gradu Zagrebu koja je poplavila sve ceste gdje se nije moglo voziti po glavnim gradskim cestama, a odvode održavaju privatne firme”, istaknuo je Brumnić.

Piše Hina


Komentari