Milan Bandić tvrdi kako nije kriv, a tužiteljica je čitala optužnicu sat vremena

Borna Filic/PIXSELL

ilan Bandić i 11 njegovih suoptuženika jutros su stigli na zagrebački Županijski sud, gdje im je počelo suđenje za aferu Agram.  Predstavnik Grada Zagreba Maro Mihočević kazao je da je Grad Zagreb, koji je prema optužnici oštećen za oko 23 milijuna kuna, ne postavlja imovinsko-pravni zahtjev.

Suđenje je počelo čitanjem sedam točaka optužnice kojima USKOK Bandića i ostale tereti za niz zlouporaba. Među tim optužbama nezakonita su zapošljavanja te korištenje službenih vozila u privatne svrhe. USKOK tereti Bandića da je Miri Laci nalagao da omogući korištenje tih vozila. Na takav način je voditeljica Mila Horvat odvezena u Beč, neki drugi ljudi u Berlin, a Bandić u Poganu Vlaku. Trošak tih putovanja platio je Grad Zagreb, a katkada su neosnovano isplaćene dnevnice. Bandić se tereti i da je od Vite Demarin tražio da lažno svjedoči oko vrijednosti njegove imovine piše Večernji list.

Tužiteljici je trebalo oko sat vremena da pročita optužnicu nakon čega su se okrivljenici izjasnili o krivnji. Bandić je kazao da se ne smatra krivim ni po jednoj točki optužnice, a Slobodan Ljubičić je kazao da nije kriv te da je sve radio po zakonu. Krivnju su zanijekali i ostali optuženici, a Branko Mihaljević rekao je da nije kriv već oštećen.

Podsjetimo, četiri godine nakon što je sa svojim suradnicima uhićen zbog sumnji da je svojim načinom upravljanja gradom pričinio štetu od oko 23 milijuna kuna, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sjeo je na optuženičku klupu zagrebačkog Županijskog suda. Tamo mu je počelo suđenje za aferu Agram kojom USKOK njega i njegove suoptuženike tereti za nezakonita zapošljavanja, netransparentne zamjene zemljišta… Od 10 točaka optužnice, Bandiću i ostalima sudit će se po sedam jer su one koje se odnose na poslove Grada Zagreba oko zbrinjavanja otpada te financiranja Bandićeve predsjedničke kampanje vraćene na nadopunu istrage.

Od podizanja optužnice do danas, dvojica optuženika priznala su krivnju te su uz nagodbu osuđena na uvjetne kazne. Uz Bandića su optuženi Petar Pripuz, Miro Laco, Miljenko Benko, Vidoje Bulum, Ivan Tolić…


Komentari