Milan Bandić povrijedio je načela obnašanja javne dužnosti

FOTO: Edina Zuko/PIXSELL

Povjerenstvo za sukob interesa u petak je odlučilo da je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić povrijedio načela obnašanja javne dužnosti prema Zakonu o sprječavanju sukoba interesa jer nije na vrijeme dostavio potrebnu dokumentaciju, no za to nije predviđena sankcija.

Izvjestiteljica u tom predmetu Aleksandra Jozić-Ileković rekla je kako Bandić nije na vrijeme dostavio zatraženu dokumentaciju o predmetima vezanim za njegov mogući sukob interesa u slučaju kada je u ime Zagreba 25. siječnja 2016. potpisao ugovor o zakupu poslovnog prostora za potrebe mjesnog odbora Havidići, koji je u vlasništvu supruga članice Vijeća tog mjesnog odbora. Pri tome se i taj mjesni odbor usprotivio promjeni poslovnog prostora u kojem održava svoje sjednice.

Također, protiv Bandića je podnesena anonimna prijava u kojoj se navodi da je u zadnjih pet godina čak 62 puta službeno putovao u Rim na trošak Grada Zagreba, pri čemu je upitno jesu li ta putovanja imala službeno opravdanje.

Jozić-Ileković podsjetila je kako je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa 18. svibnja 2018. pokrenulo postupak protiv Bandića zbog moguće povrede Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Bandić je postupio neodgovorno i nesavjesno u obnašanju dužnosni gradonačelnika jer nadležnom upravnom tijelu Grada Zagreba, po obavezama iz Zakona o sprječavanju sukoba interesa, nije naložio da postupi po prethodnim pozivima i požurnicama Povjerenstva da mu se na vrijeme dostave zatraženi podaci, očitovanja i isprave vezane uz te predmete.

“Bandić je u obnašanju dužnosti gradonačelnika postupio neodgovorno i nesavjesno te je propustio očuvati vlastitu vjerodostojnost i povjerenje građana, čime je povrijedio načela djelovanja iz Zakona o sprječavanju sukoba interesa”, rekla je Jozić-Ileković.

Piše hina


Komentari