Milan Bandić je donirao 3 milijuna kuna za obnovu rodne kuće A. G. Matoša

Foto: Facebook/ Renato Petek

Renato Petek, gradski zastupnik (Naprijed Hrvatska! – Progresivni savez), danas je na svojoj Facebook stranici skrenuo pažnju na činjenicu kako je Milan Bandić, donirao 3 milijuna kuna za obnavljanjem rodne kuće A.G. Matoša. Cijeli tekst objave:

“Danas sam izmjestio svoj istraživački ured u Tovarnik, na krajnji istok Hrvatske. No i ja ću prespavati u Zagrebu, jer ako Vrhovnica tvrdi da je tako jeftinije, tko sam ja da to je propitkujem. ☺️

Prije oko 2050 godina Rimljani su na ovdje izgradili mjesto Ulmo. Danas se zove Tovarnik, u njemu se rodio Antun Gustav Matoš, naš veliki književnik i domoljub. Upravo je njegova rodna kuća cilj mog današnjeg dolaska, gdje sam došao tragom najveće donacije koju je za jedan projekt potpisao gradonačelnik Bandić, 3.000.000 kuna na obnovu književnikove rodne kuće. Bilo je to prije desetak godina, u prvim godinama bandićevanja Zagrebom.

Nažalost, spomen kuća je danas predmet sramotnog spora i ovrhe između Društva Antuna Gustava Matoša i Matice hrvatske, koji tvrde da upravo oni trebaju upravljati ovim nezavršenim kulturnim centrom.

Spomen kuća i muzej je prema zadnjem planu trebala biti otvorena 13. lipnja ove godine na 145. obljetnicu književnikova rođenja, no to se očito nije dogodilo, jer sam u 11 sati naišao na zaključana vrata. Susjedi tvrde da je kuća zaključana godinama, jer oko nje i obnove traje spomenuti sudski spor.

Kažu i to da su obnovu donacijama poduprli Bandić i Vlada Republike Hrvatske (koja je dala izdašnija sredstva). Opet se susrećemo s percepcijom javnosti da ‘Bandić daje’ donacije, autobuse itd. a ne da to radi sredstvima i imovinom Grada Zagreba, tj. Zagrepčana! Jer kada ljudi u ovom slučaju spominju donaciju Vladu, ne spominjemu donaciju premijera Ivu Sanadera koji je odluku potpisao.

S obzirom na važnost ovog objekta, spor bi trebalo riješiti Ministarstvo kulture, a mogao bi pomoći i nacionalno (opet zbog sredstava Grada Zagreba) sve utjecajniji Milan Banidić. Jer će nečinjenjem donacija potpuno propasti, a Matoš neće dobiti ulogu u hrvatskoj kulturi koju zaslužuje.

Ima istočnijepreko Dunava, a i južnije preko Save još projekata i mjesta gdje gradonačelnik Bandić šalje donacije Zagrepčana, no o tome prilikom ‘izmještanja ureda’ u susjedne zemlje.

“Narodi mogu postići sve, samo ime ne, ako ga izgube.” – Antun Gustav Matoš”

Do zaključenja teksta iz Ministarstva kulture nisu komentirali ovaj slučaj.


Komentari