‘Milan Bandić bio je drugi najveći zagrebački Hercegovac’ Ljubo Ćesić Rojs iskreno o preminulom gradonačelniku

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Reakcije na prerani odlazak Milana Bandića još pristižu. Oglasio se i umirovljeni general Ljubo Ćesić Rojs, koji ima samo riječi hvale za preminulog gradonačelnika.

“Milan Bandić bio je nakon Gojka Šuška drugi najveći zagrebački Hercegovac“, izjavio je Ćesić za Slobodnu Dalmaciju.

Ljubo Ćesić Rojs je rođen u blizini Bandićevog rodnog mjesta, a poznaje i njegovu obitelj.

“Mi smo jedan od drugog rođeni na 20 kilometara. Poznavao sam mu pokojnu majku Blagicu, obilazio je. Jutros sam nazvao brata Dragu koji živi u Berlinu i izrazio sućut. Znam i sestru Tonku i njezine. Prošli smo sličnu kalvariju odrastanja, dolaska u Zagreb. Puno će faliti svima. Neka mu je laka hrvatska zemlja”, ispričao je Rojs.

Rojs je pun riječi hvale za preminulog gradonačelnika, za kojeg je rekao da je uvijek ispunjavao svoja obećanja.

“Bio je odličan gradonačelnik. Prošao je težak život počev od djetinjstva do studija u Zagrebu. Mi kao Udruga ‘Hrvatski generalski zbor’ imali smo odličnu suradnju s njim. Kada je god trebalo, njegova vrata su nam bila otvorena. Nije bio od velikih riječi, kratko i jasno. Kada bi nešto odlučio, obećao, to bi i izvršio”, ispričao je Rojs.

Istaknuo je da zagrebački gradonačelnik nije zaboravio ni rodni kraj.

“Pomagao je i dolje koliko je mogao. Do 2000. godine državna politika predsjednika Tuđmana i ministra Šuška bila je totalno drugačija. Nikad nitko u povijesti nije više pomagao od njih dva, niti će pomagati, jer su znali cijeniti koliko su Hrvati iz BiH dali za hrvatsku državu. Kada sada kažu da daju 25 milijuna kuna, pa to su Tuđman i Šušak pomagali na dnevnoj bazi. Nije bilo razlike između Hrvata s ove i one strane granice. Milan je kao gradonačečnik mogao pomoći tek nekoj udruzi, Crkvi… Ali da se rado odazivao na pozive zavičajnih klubova iz Posušja, Čitluka, Konjica, Viteza, Posavine. Istina je, tu mu kapu skidam do poda”, naveo je Rojs.

Rojs smatra da je Bandić mnogo radio i da će ga u Zagrebu biti teško zamijeniti.

“Družio se Milan sa svima. Njegov životni projekt je bio starački dom u Markuševcu. Nije ga doživio, a evo trebao bi biti završen u svibnju. Prigorci koji su mi tu susjedi cijene što im je doveo i vodu, i plin, i kanalizaciju, i vrtić… Ljudi su zadovoljni kako je vodio grad. Ima i onih da im napravite sve živo, opet bi vas ogovarali. Vidjet ćemo tko će doći za novog. Bit će mu teško. Bandić je radio dan i noć”, zaključio je Rojs.

Komentari