MIJENJA SE ZAKON O OBNOVI! Horvat najavio promjene, komentirao i sudbinu Vanđelića: ’Jasno mi je rekao…’

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Ministar graditeljstva, Darko Horvat predstavio je izmjene Zakona o obnovi pa rekao kako građani neće morati participirati s 20 posto u konstrukcijskoj obnovi. Osim tog, uvode se europski pragovi javne nabave koji se s 200 tisuća kuna podiže na milijun i 31 tisuću kuna. Tu je dakako riječ o pragu jednostavne nabave dok je i postojeći prag od 500.000 kuna, plus PDV, podignut na 39.3 milijuna kuna.

Veliki problem postojećeg zakona je i nelegalizirani objekti, a sada će se i takve prijave olakšati. “Pojednostavljenje samog postupka koji više neće biti upravni postupak, nego neupravni, s jasnom porukom građanima koji su podnijeli zahtjev, neće ga morati mijenjati, ali Ministarstvo će izdati odluku koja će biti neupravni akt kojim će naložiti obnovu Središnjem državnom uredu i Fondu”, tvrdi.

“Završno izvješće nadzornog inženjera bit će generator izdavanja upravnog akta, koji će se zvati Rješenje o obnovi i kojim će građani moći legalizirati svoj objekt ili se upisati kao njegov vlasnik”, govori što građane očekuje na kraju pa tvrdi da će se vlasnicima zgrada, uz nadzor, omogućiti da sami krenu u konstrukcijsku obnovu.

Obnova bolnica

Osvrnuo se i na obnovu medicinskih ustanova pa konkretno za Zagreb rekao da će se iz zajma dobivenog od Svjetske banke, 1.3 milijarde, obnoviti Rebro, a tri paviljona na prostoru bolnice Fran Mihaljević srušiti i napraviti novi objekt.

“Uvodimo mogućnost kupnje nekretnine kao zamjenskog stana ili zamjenske obiteljske kuće. Dakle, u segmentu davanja novčane pomoći, jednostavno kontrolirani instrument je dodjela novčane pomoći sukladno pripadajućem ili napravljenom troškovniku na žiro račun pričuve koju kontrolira upravitelj zgrade. Ta će sredstva biti zaštićena od bilo kakvih ovršnih isprava. A u segmentu dodjele novčane pomoći za gradnju zamjenske obiteljske kuće takve novčane pomoći kao predujma biti neće i zbog toga i natječaj koji je u procesu i Središnji državni ured i Fond će imati ovlasti i zadatak sve one prostore, one objekte koje smo uklonili ili srušili temeljem rješenja pretvoriti ili na tim prostorima izgraditi zamjenski objekt”, kaže.

Vanđeliću došao kraj?!

Naposljetku, komentirao je i moguću smjenu šefa Fonda Damira Vanđelića pa rekao kako s njim ne komunicira preko medija. S druge strane, navodi i kako će javnost o svemu biti pravovremeno informirana.

“Promjene su bile moguće, moguće su danas, a bit će moguće i u budućnosti. Kada sam ga pitao želi li se baviti politikom ili obnovom, jasno mi je rekao da mu je prioritet oformiti sustav efikasne obnove. Nadam se da je i dalje takvog stava. Status i sudbina gospodina Vanđelića ovise isključivo o njemu”, tvrdi.

Istaknuo je da će s ovim Zakonom već u četvrtak ući u proces vrlo kratkog javnog savjetovanja, a smatra da će isti biti u primjeni krajem 10. mjeseca.


Komentari