‘MI TO ZOVEMO PE*IS S GLJIVICAMA’ Maskirni neboder na Črnomercu plaćen milijune trune prazan, Zagrepčani se zgražaju nad ruglom

Photo: Robert Anic/PIXSELL

Početak akademske godine se bliži, a vojni neboder “Vukovar” koji se nalazi na  jugoistočnom dijelu Hrvatskog vojnog učilišta ‘Dr. Franjo Tuđman’ na Črnomercu i dalje biva prazan. Kada će konačno dobiti prve stanare, još je nepoznanica, a otvoren je još prošle godine krajem svibnja. Sada se pak saznalo i kako su u međuvremenu nastale i pukotine na fasadi, a ne zna se koji je uzrok.

Zgodna je to prigoda za prisjetiti se koliko su i zašto poreznici obveznici platili gradnju zdanja koje još zjapi neiskorišteno. Podsjetimo, ova maskirna višekatnica gradila se, s prekidima, oko tri godine, a projekt zanimljiva naziva MORpH predvođen je zagrebačkim studijem Proah, odnosno arhitektom Davorom Matekovićem.

Restoran, spa, wellness, ali za koga?

“Plašt ili ovojnica presvučeni su maskirnim uzorkom. Izgled, odnosno pročelje, oblikovali smo u taj uzorak upravo zbog investitora, vojske, jer znamo čime se oni bave. Ova vrlo moderna zgrada tako će odudarati od susjednih, austrougarskih zgrada pokraj kojih se nalazi”, komentirao je jednom prilikom projektant Mateković izgled nebodera koji itekako plijeni pažnju prolaznika.

Zbog neobičnog izgleda konstrukcija je poprilično komplicirana, a Mateković ju je opisao kao “stiliziranu granatu koja je probušena otporima u obliku prozora i lođa”.

Ukupno ima 89 smještajnih jedinica i sastoji se od 15 katova. Na prizemlju su ulazni dio i recepcija, a svaki kat ima sedam apartmana te restoran, spa, teretanu, wellness i tehničku etažu sa solarnim panelima. S obzirom na to da bi trebao služiti za potrebe smještaja polaznika Hrvatskog vojnog učilišta, polaznika dočasničke i časničke škole, kao i Ratne i Zapovjedno-stožerne škole koje pohađaju domaći dočasnici i časnici te pripadnici partnerskih Oružanih snaga, višekatnica ima i učionicu, knjižnjicu, čitaonicu te dvorane za sportske aktivnosti.

Troškovi samo rastu

To je ujedno jedan od rijetkih nebodera napravljenih u čak tridesetak godina, no ipak još nije dobio svoju svrhu.

Ministarstvo obrane sredstva za gradnju ovako luksuznog objekta nabavilo je prodajom stanova u svojem vlasništvu. Ugovor je potpisan za vrijeme mandata bivšeg ministra obrane Damira Krstičevića.

Iako je procijenjena vrijednost gradnje iznosila 47,3, popela se na gotovo 61 milijuna kuna, otkrila je jučer Nova TV.  Iz resornog Ministarstva otkrili su kako je završetak nabave i opremanja planiran do kraja godine.

Nova žičara ili penis s gljivicama?

Gdje je zapelo i je li prazna maskirna višekatnica “žrtva” mutnih poslova, provjerava USKOK. Pažnju Zagrepčana vojni neboder privlači i zbog svog neobičnog izgleda koji nije najbolje sjeo svima.

“Je li to nova “žičara?”, zapitao se jedan od čitatelja našeg portala u objavi pod člankom na Facebooku Zagreb.info.

“Ovu zgradu već zovemo ‘penis s gljivicama”‘, “Ruglo od zgrade”, “Nešto tako ružno poput tog nebodera nisam vidjela”, još su neki od komentara na račun izgleda neobične višekatnice.


Komentari