‘Mi smo tu, a gdje je vrtić?’ Mještanima Borovja je dosta: ‘Želimo plansku gradnju, a ne betonizaciju kvarta’

Građanska inicijativa Za bolje sutra – ZA BOROVJE održala je danas prosvjednu akciju u ovom zagrebačkom kvartu, protiveći se izgradnji koju ne prati adekvatna infrastruktura. Ukazali su kako je u Borovju, među ostalim, potrebno napokon izgraditi vrtić kojeg Grad najavljuje posljednjih 17 godina, očuvati zelene površine i osigurati planski razvoj ovog kvarta. Pozvali su sve građane da izađu na izbore i promijene postojeću gradsku garnituru koja je pokazala krajnje nerazumijevanje za potrebe Borovja.

Akciju su organizirali u okviru kampanje „Dosta je! Izađi na izbore“ koju provodi 10-ak zagrebačkih građanskih inicijativa i nevladinih udruga.

„Ova je inicijativa nastala prošlo ljeto kao odgovor na prekomjernu stanogradnju u našem kvartu, kada smo shvatili da je počeo novi val gradnje. U Borovju nisu zadovoljene osnovne potrebe postojećih stanovnika, a procjenjuje se dolazak novih 3.000 stanovnika kroz godinu-dvije, a vjerojatno i više ako se gradnja nastavi. U našem kvartu fali vrtić, škola je premala, zelene površine nestaju, nema kulturnih sadržaja niti uređenih javnih površina. Želimo plansku gradnju u skladu sa izvornom gradnjom na Borovju umjesto betonizacije kvarta“, izjavio je Tomislav Žerjav.

Kritizirali su Vijeće mjesnog odbora Savica Šanci, kojem pripada Borovje, zbog izbjegavanja održavanja zbora građana kojeg su tražili stanovnici radi rasprave o navedenim kvartovskim problemima.

„U rujnu prošle godine Vijeću mjesnog odbora predali smo zahtjev s potrebnim potpisima za sazivanje zbora građana. Dva mjeseca nakon toga, Vijeće na sjednici donosi zaključak da će se zbor građana održati 30.11.2020. Danas, četiri mjeseca kasnije, zbor građana još uvijek nije održan, unatoč našim upornim upitima i nuđenju pomoći u organizaciji. Umjesto toga, Vijeće je potpise građana kojima zahtijevamo održavanje zbora građana poslalo Ministarstvu pravosuđa i uprave na provjeru, da bi u drugom mjesecu ove godine dobili odgovor da to uopće nije u nadležnosti Ministarstva, nego Gradskog ureda za opću upravu koji vodi registar birača. Da li se radi o neznanju ili sabotaži, nama je nebitno. Nama je uskraćeno naše pravo na informiranje i odlučivanje putem zbora građana. Mi želimo grad u kojem je glas građana bitan i u kojem nisu potrebne inicijative i potpisivanje peticija da bismo imali dječji vrtić i zelene površine u svom kvartu.“, naglasila je Anka Carević.

Istaknuli su kako je građanima Borovja dosta čekanja, betonizacije grada i pogodovanja privatnom interesu nauštrb interesa građana te su pozvali sve ljude da izađu na lokalne izbore i budu dio promjene.


Komentari