MI MOŽEMO. JA MOGU: Javnozdravstvena kampanja koja sve uključuje u borbu protiv raka

press

Cilj je unaprijediti prevenciju i rano otkrivanje.

U Kliničkom bolničkom centru Zagreb predstavljena je nacionalna javnozdravstvena kampanja “Mi možemo. Ja mogu” kojom se Hrvatska pridružila globalnoj kampanji borbe protiv raka.

Ideja nacionalne kampanje jest priključivanje globalnim naporima kako bi se proširila poruka “Mi možemo. Ja mogu” i unaprijedila prevencija, rano otkrivanje i kvalitetnije liječenje i sveobuhvatna skrb za oboljele.

press
press

Mi možemo. Ja mogu

U sklopu Svjetskog dana borbe protiv raka (World Cancer Day) pokrenuta je trogodišnja globalna kampanja 2016.-2018., kojoj smo se pridružili kampanjom na nacionalnoj razini pod imenom “Reci rukama” (Talking hands).

Poruka kampanje “Mi možemo. Ja mogu.” temelji se na ideji da svaka institucija, zajednica i svaki pojedinac mogu pridonijeti smanjivanju broja oboljelih i umrlih od raka. Kampanjom se želi podići svijest javnosti o oboljenjima od raka, prevenciji te bolesti, ranom dijagnosticiranju i liječenju te skrbi za oboljele.

To je poziv svima da se uključe jer svaka aktivnost se računa i svi možemo nešto učiniti.

press
press

Na predstavljanju u Kliničkom bolničkom centru Zagreb istaknuta je potreba donošenja i implementacija sveobuhvatnog Nacionalnog plana borbe protiv raka, budući da je pojavnost i smrtnost zloćudnih bolesti u Hrvatskoj u stalnom porastu.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, na godinu u našoj zemlji od raka oboli 21434 osoba, a umre ih 13939, to jest svaki dan od raka umre 38 osoba.

Glavna tajnica udruge SVE ZA NJU, Ljiljana Vukota upozorila je da je smrtnost od onkoloških bolesti među najvišima u Europi: “Dugoročni cilj naše javnozdravstvene akcije ‘Mi možemo. Ja mogu.’ jest smanjenje mortaliteta i uspostava registara ishoda liječenja. To neće biti moguće bez Nacionalnog plana borbe protiv raka i zato pozivam zdravstvenu administraciju i nove političke strukture da shvate kako je to ključni nacionalni interes“, istaknula je Vukota.

press
press

Predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu Ivica Belina pozvao je na aktivno uključivanje pacijenata u proces donošenja i implementacije Nacionalnog plana borbe protiv raka.

“Iako se čini da se povremeno ne razumijemo, vjerujem da smo mi pacijenti i zdravstveni djelatnici, liječnici, zdravstvena administracija i državna uprava na istoj strani. Svima nam je zajednički cilj smanjivanje broja oboljelih i umrlih od raka i poboljšanje kvalitete života oboljelih i njihovih obitelji. Zajedničkim naporima možemo poboljšati rezultate preventivnih programa i programa ranog otkrivanja bolesti, te pravovremene i ujednačene dostupnosti zdravstvene zaštite i uvođenje inovativnih načina liječenja i inovativnih lijekova za bolje ishode liječenja i veće zadovoljstvo pacijenata i medicinskog osoblja”, istaknuo je Belina.

U svim zdravstvenim ustanovama potrebno je provoditi jednako liječenje onkoloških bolesnika, jer se danas liječenje razlikuje čak i unutar iste ustanove, ovisno o raspoloživom novcu.

press
press

Centralizacijom nekih postupaka moguća je ušteda od 20 do 30% novca koji se potroši na liječenje onkoloških bolesnika, upozorio je predstojnik Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb prof. Stjepko Pleština.

“Želimo li smanjiti smrtnost od onkoloških bolesti, potrebno je pronaći sredstva u okviru postojećeg ukupnog iznosa za zdravstvo, a ušteda je moguća kroz stvaranje onkološke mreže ustanova ili ušteda na nepotrebnoj dijagnostici. Ključno je definirati prava pacijenata u okviru osnovnog osiguranja jer bolesnik mora znati na što ima pravo, gdje će ga realizirati i u kojem roku”, rekao je prof. Pleština.

press
press

O kampanji „Mi možemo. Ja mogu“

Nacionalna javnozdravstvena kampanja u Hrvatskoj provodit će se na dvije razine, elektroničkoj na društvenim mrežama i mrežnim stranicama kampanje i kroz javne promocije u državnim, zdravstvenim i akademskim ustanovama, te u četiri glavna regionalna centra Hrvatske.

Dodatna aktivnost koja će osvježiti koncept kampanje jest tematska e-razglednica (epostcard) Hrvatske pošte, kojom svoju poruku šaljete na fizičku adresu odabrane osobe u obliku razglednice s personaliziranom fotografijom i porukom.


Komentari