Metropola oborila rekord u broju testiranja od početka pandemije, a na razini Hrvatske smo drugi najslabiji!

Foto: Pixabay

Iako su podaci stožera civilne zaštite grada Zagreba jučer (18.8.) objavljeni, rezultati najvećeg broja testiranja do sad u metropoli, čini se da na razini Hrvatske daleko zaostajemo.

Nekoliko sati prije nego što je Austrija za putnike iz Hrvatske uvela ili covid-testiranje ili karantenu, nekoliko austrijskih i njemačkih medija objavilo je statistike prema kojima  je Hrvatska po testiranju na koronavirus druga najgora na Balkanu, piše N1.

Austrijski i njemački mediji referirali su se na podatke Worldometera, svjetske stranice na statističke podatke u stvarnom vremenu. Stranica je postala izrazito popularna tijekom pandemije covida-19, pa su je citirali i Financial Times, The New York Times, The Washington Post, Fox News i CNN.

Austrijski mediji navodili su je pritom kao izvor podatka da je njihova zemlja, prema najnovijim podacima, na milijun stanovnika testirala 113.621 stanovnika Austrije, a za Njemačku je taj podatak 110.541 i prema njima Austrija je 41. zemlja svijeta, a Njemačka 44. posljednja po testiranjima svog stanovništva u odnosu na broj stanovnika.

Hrvatska je s današnjim danom 104. na svijetu po testiranju svog stanovništva, odnosno na svakih milijun stanovnika, zdravstveni sustav Hrvatske obavio je 33.801 testiranja, a što je triput manje od Njemačke i Austrije.

Vodeći ljudi iz Stožera za civilnu zaštitu te oni odgovorni za epidemiološko prezentiranje stanja objašnjavali su toliko niske brojke na način da nije toliko bitno učestalo testiranje, koliko pametna strategija.

Hrvatska je u prvom dijelu epidemije doista imala odlične rezultate, a sada se našla u situaciji zemlje kojoj jedna za drugom članice EU-a počinju određivati epidemiološke mjere kao zemlji, rizičnoj na koronavirus.

Usporedbe radi, austrijski i njemački mediji pregledali su kako s testiranjima stoje Srbija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Mađarska, Crna Gora i Makedonija.

Worldometer sljedeću navodi Sloveniju sa 69.115 testiranja na milijun stanovnika, Grčku 69.056, pa Crnu Goru sa 67.562 testiranja. Turska testira tek nešto malo više, Makedoniju sa 60.615, Bosnu i Hercegovinu 49.769, Bugarsku sa 48.162, Mađarsku sa 39.446…

Tek potom Worldometer navodi Hrvatsku, a prema tim podacima naša je zemlja na milijun stanovnika, u konkurenciji Balkana, provela više testova samo od Albanije. Kosovo se ne navodi u ovoj statistici.

Kako bi N1 imao što realniju sliku, sve ovo provjerio je na Our World in Data (OWID) sa Sveučilišta u Oxfordu, znanstvenoj on-line publikaciji, koja u kontekstu pandemije virusa SARS-CoV-2 čini to isto, ali je poznat kao znanstveno stroži izvor statističkih podataka.

Problem kod OWID-a je, pak, to što u statistiku ne vodi zemlje za koje u tom trenutku ne može navesti najnovije brojke, što je uvjet zbog prirode statistike koju objavljuje.

Na OWID-u je riječ o “novim testovima na 1000 stanovnika”, što znači da se stanje prikazuje uzimajući u obzir aktualnu situaciju. Austrija je ovdje označena da je do 16. kolovoza obavljala 0,62 novih testiranja dnevno na svakih 1000 stanovnika. Slovenija je bila na 0,5 testova dnevno na 1000 stanovnika, Bugarska na 0,4, Hrvatska na 0,34.

U Zagrebu danas rekordan broj uzoraka testiranih na koronu, gužve na testiranje i dalje rastu


Komentari