MERKEL STIGLA NA MARKOV TRG: Obratila se na hrvatskom!

FTOO: Twitter

Njemačka kancelarka Angela Merkel stigla je na Markov trg. Premijer Andrej Plenković ju je dočekao pred sjedištem Vlade, uz počasnu stražu i limenu glazbu. Kancelarka se vojnicima obratila na hrvatskom jeziku rekavši: – Pozdrav vojnici! Plenković i Merkel otišli su na sastanak, a službene izjave očekuju se nakon 16 sati.

Nešto ranije stigao je i spitzenkandidat Europske pučke stranke (EPP) za predsjednika Europske komisije Manfred Weber koji je prošetao Gornjim gradom.

Weber je bio u pratnji premijera Andreja Plenkovića i HDZ-ovih kandidata za europske izbore razgledao trg na kojem je sjedište Vlade i Sabora, a premijer mu je ukratko govorio o povijesnim datumina i događajima vezanin za Markov trg i crkvu sv. Marka. Večeras se u Ciboni očekuje predizborni skup HDZ- a ususret europskih izbora.

Podsjetimo, njemačka kancelarka Angela Merkel i spitzenkandidat Europske pučke stranke (EPP) za predsjednika Europske komisije Manfred Weber danas će boraviti u jednodnevnom posjetu Zagrebu.

U Banskim dvorima će ih dočekati premijer Andrej Plenković nakon čega bi trebali održati radni sastanak. To je drugi državnički posjet njemačke kancelarke Angele Merkel Hrvatskoj nakon 2011 godine. Nakon sastanka u Banskim dvorima premijer Plenković i kancelarka Merkel zajedno će otići na predizborni skup HDZ-a uoči izbori za Euro parlament koji se održava u zagrebačkoj Ciboni. Merkel će u Ciboni dati podršku Manfredu Weberu i HDZ-ovim kandidatima za europski parlament.

U Zračnoj luci “Franjo Tuđman” Merkel će dočekati ministrica vanjskih i europskih poslova, Marija Pejčinović-Burić. Po dolasku u Banske dvore upisat će se u Zlatnu knjigu, a potom će početi i sastanak na kojem će se razgovarati o provedbi akcijskoga plana za suradnju dvije zemlje, koji su kancelarka i premijer dogovorili na sastanku u Berlinu u kolovozu prošle godine.

Plan sadrži 10 točaka i područja suradnje poput obrambene i sigurnosne politike u okviru NATO-a, pitanje ulaska Hrvatske u schengensko područje i zaštita vanjske granice EU, pitanje migracija. Merkel i Plenković razgovarat će i o nadolazećem predsjedanju EU, jer nakon Hrvatske, koja Vijećem EU predsjeda u prvoj polovici iduće godine, predsjedanje preuzima upravo Njemačka. Merkel i Plenković razgovarat će i o proširenju EU na zemlje jugoistočne Europe, a kao posebna točka u akcijskom je planu navedeno i poboljšanje ulagačke klime, pitanje uvođenja eura, suradnja u područjima energetike, industrije i prometa, poljoprivrede, tržišta rada.
Na sastanku u Banskim dvorima bit će i ministri Marija Pejčinović BurićDavor Božinović, Zdravko Marić i Darko Horvat te Gordan Grlić-Radman, hrvatski veleposlanik u Berlinu.
Nakon nedavnog posjeta kineskoga izaslanstva Hrvatskoj pred hrvatskim službama novi je sigurnosni ispit. Za osiguranje kancelarke, ali i hrvatskih dužnosnika bit će angažirano manje od tisuću policajaca, ali sve sastavnice sigurnosnog sustava već rade ne pripremi osiguranja zajedno s njemačkim kolegama. MUP će kao i svaki put dosada kad su ovakve izvanredne sigurnosne stvari u pitanju objaviti popis ulica u kojima će biti blokiran promet te preporuke građanima za kretanje.


Komentari