MEĐUNARODNI DAN PRAVA LJUDI: Doznajte čiji se dan simbolično obilježava na isti datum

Buka Magazin

Simboličan datum obilježavanja Međunarodnog dana prava životinja je 10.12., dan kada se obilježava i Međunarodni dan prava ljudi. Time se želi ukazati na to da životinje, kao i ljudi, imaju prava koja ne bi trebala biti žrtvovana ili uskraćena samo zato što bi to moglo koristiti ljudima. Pokret za prava životinja sve je jači i sve je više ljudi koji smatraju da životinje nisu vlasništvo koje možemo koristiti za hranu, odjeću, zabavu ili za eksperimentiranje.

Upravo iz tih razloga u subotu se održava drugi po redu Marš za životinje u Zagrebu, a  okupljanje povorke započinje u 11 sati na Trgu kralja Tomislava. Povorka će se kretati središnjim ulicama Zagreba: kroz Park Josipa Jurja Strossmayera, Zrinjevac, Teslinu ulicu, Masarykovu ulicu, Frankopansku ulicu, Ilicu i Trg bana Jelačića gdje će se u 12 sati održati kratki program i govornici će se obratiti sudionicima. Nakon Trga, povorka nastavlja kroz Jurišićevu ulicu i staje na Trgu hrvatskih velikana, nakon čega će se sudionici uputiti prema The Beertiji (Ul. Pavla Hatza 16) na after-party.

Udruga Prijatelji životinja ističe da će na povorci za pozitivnu atmosferu biti zaduženi bubnjari Drum’n’bijesa, a doprinijet će i sami građani raznim transparentima i glasnim sloganima kojima će se širiti poruke suosjećanja za sve životinje.

Organizatori, udruga Prijatelji životinja i Udruga Pobjede, ističu da su baš svi koji vole životinje dobrodošli i pozivaju da se u što većem broju pridruže velikoj povorci te budu na suosjećajnoj strani povijesti:

“Marširalo se protiv rasizma, marširalo se za prava žena, a danas sve glasnije i jače marširamo i za prava životinja. U subotu ćemo biti tu kao glas svih životinja jer vjerujemo da svako živo biće ima pravo na život bez boli i patnje. Pokret za prava životinja nije samo filozofija malobrojnih pojedinaca – to je društveni pokret koji malo pomalo mijenja duboko ukorijenjene tradicijske stavove da životinje postoje samo zbog ljudske koristi. Kada govorimo o boli, ljubavi, radosti, usamljenosti i strahu, nimalo se ne razlikujemo od životinja. I one jednako vole svoj život i borit će se za njega do zadnjega trena. Ispod kože, dlake, krzna, perja ili ljuskica, svako srce osjeća. Uz poznatu izreku koja je postala simbolom pokreta za prava životinja: ‘U svijetu u kojemu možeš biti sve, biraj biti suosjećajan’, pozivamo sve da nam se pridruže u subotu i na najdostojniji način proslave Međunarodni dan prava životinja.”

Više informacija o Maršu za životinje i Tjednu prava životinja može se vidjeti na www.prijatelji-zivotinja.hr i www.facebook.com/events/673274049735517/.


Komentari