Međunarodni dan osoba s invaliditetom: Parkirate li i vi na njihovo mjesto? Policija i Zagrebparking dijelit će kazne

Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Policija podsjeća na prometnu kulturu kroz Akciju „Nadzor parkiranja vozila na mjestima označenim za parkiranje vozila sa znakom pristupačnosti“.

Na inicijativu Ujedinjenih naroda, 3. prosinca, obilježava se Međunarodni dan osoba s invaliditetom slijedom čega će policijski službenici Policijske uprave zagrebačke provesti ciljanu preventivno – represivnu akciju „Nadzor parkiranja vozila na mjestima označenim za parkiranje vozila sa znakom pristupačnosti“.

Akcijom je predviđeno provođenje mjera na podizanju veće razine sigurnosti u prometu, s ciljem sprječavanja i sankcioniranja nepropisnog parkiranja vozila na posebno obilježena mjesta bez znaka pristupačnosti i podizanja jednakosti u ostvarivanju ljudskih prava i sudjelovanju osoba s invaliditetom u društvu. Člankom 40. Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Pravilnikom o znaku pristupačnosti (Narodne novine 78/08 i 87/14) propisan je način korištenja znaka pristupačnosti i eventualne sankcije za prekršitelja, dok je člankom 82. propisana sankcija za nepropisno parkirana vozila na mjestima rezerviranim za vozila sa znakom pristupačnosti.

U slučaju zatjecanja nepropisno parkiranih vozila na mjestima rezerviranim za vozila osoba s invaliditetom, sukladno zakonskim ovlastima, po potrebi vozila će se uklanjati specijalnim vozilima „Zagrebparkinga“.

Komentari