Među učenicima u Zagrebu sve manji interes za strukovne škole

FOTO: Pixabay

Na sjednici ravnatelja osnovnih škola Grada Zagreba raspravljalo se o trendu pomanjkanja interesa za strukovna zanimanja.

Kroničan nedostatak radne snage

Na okruglom stolu pod nazivom “Promocija strukovnog obrazovanja u Gradu Zagrebu” danas održanom u Hrvatskoj gospodarskoj komori, raspravljalo se o važnosti strukovnih zanimanja i njihove promocije. Rasprava je bila namijenjena ravnateljima osnovnih škola Grada Zagreba te organizirana u suradnji s Gradskim uredom za obrazovanje, kulturu i sport.

Na raspravi se moglo čuti da je razvoj strukovnog obrazovnog sektora ključan za unaprjeđenje našeg gospodarstva, čime je uočavanje trenda pada interesa za strukovna zanimanja među učenicima još alarmantniji.

“Iako 70 posto djece upisuje strukovne škole, ove godine upisalo se 8000 djece manje nego prošle godine, a nama upravo u tim strukovnim sektorima nedostaje radne snage. Značajno je spomenuti da u Zagrebu nijedan učenik ove godine nije bio zainteresiran za zanimanje armirača ili, primjerice, zidara” upozorila je potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj, prenosi Dalje.com

“Graditeljska škola u Zagrebu nema zidara već dvije godine” potvrdio je ravnatelj Obrtničke i industrijske graditeljske škole Anto Vidović. Ni u metaloprerađivačkoj branši stanje nije bolje te kronično nedostaje radne snage.

“Pristupanjem EU, dio je radnika otišao, dok se s druge strane zaustavio priljev radnika iz susjednih zemalja. Nudimo i stipendije i vrlo dobre plaće, ali radnika nema, a navedena se zanimanja percipiraju kao zanimanja nižeg ranga” rekla je Lahorka Krsnik iz tvrtke Kamgrad.

Kako unaprijediti strukovno obrazovanje?

“Smanjuje se broj svih učenika, uvozimo radnu snagu, a istovremeno, mladi su nezaposleni ili odlaze. Trebamo promicati programe koji su važni za gospodarstvo te osvijestiti djecu o prednostima strukovnog obrazovanja, što najbolje mogu učiniti osnovne škole jer imaju utjecaja na buduće preferencije” izjavila je zamjenica pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba Mila Jelavić.

“Istina je da 70 posto učenika upisuje strukovne škole, ali to im često nije prvi izbor. U Hrvatskoj se napokon više priča o strukovnom obrazovanju, baš kako je to normalno u Europi” napomenuo je ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Mile Živčić te istaknuo da je Europska komisija reagirala na hrvatsku Strategiju obrazovanja, znanosti i tehnologije, tražeći jasniji strateški okvir razvoja strukovnog obrazovanja.

“Učenik treba znati da će živjeti od svog rada, treba ga zainteresirati za strukovna zanimanja. Postali smo sustav koji obrazuje djecu za druga tržišta”, zaključak je pomoćnika ministra znanosti i obrazovanja Momira Karina.

>>> PORAŽAVAJUĆI PODACI: Ovo se neće svidjeti školarcima i njihovim roditeljima


Komentari