MEĐU NAJKVALITETNIJIMA: Sveučilište u Zagrebu na listi najboljih svjetskih sveučilišta

FOTO: Wikipedia

Poticaj za daljnju konkurentnost hrvatskih sveučilišta na svjetskom prostoru obrazovanja, znanja i inovacija.

Sveučilište u Zagrebu plasiralo se na Šangajsku listu 500 najboljih svjetskih sveučilišta. Od 2011. do 2013. Sveučilište je tri godine zaredom bilo u skupini sveučilišta od 401. do 500. mjesta, a sada se ponovno plasiralo na prestižnu listu koju čini 3 posto najkvalitetnijih sveučilišta u svijetu.

Šangajska lista najpoznatije je i najutjecajnije rangiranje svjetskih sveučilišta koje se temelji na pokazateljima znanstvenoga i istraživačkoga rada, među kojima je nekoliko zahtjevnih kriterija kao što je suradnja s alumnijima, broj istraživača s velikim brojem citata, broj radova objavljenih u vodećim časopisima Nature i Science, broj radova indeksiranih u relevantnim bazama te prosječni akademski uspjeh zaposlenika. Riječ je o velikom uspjehu Sveučilišta u Zagrebu te ujedno i poticaju za daljnju konkurentnost hrvatskih sveučilišta na svjetskom prostoru obrazovanja, znanja i inovacija.

Prema spomenutoj listi najbolji je Harvard, slijede Stanford, University of California, Berkeley i Massachusetts Institute of Technology (MIT), objavilo je Sveučilište u Zagrebu.


Komentari