Medicinske sestre: ‘U ovakvim uvjetima radimo, ako nam snize plaću za tisuću kuna nećemo imati ni sigurnu egzistenciju!’

FOTO: Keesler Air Force Base

Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara u fazi je pregovoranja za Granski Kolektivni ugovor (KU) za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja.

Kako ističu u priopćenju za javnost, cilj im je zadržati već stečena prava, kako medicinske sestre i tehničari pa i drugi zaposlenici ne bi imali manja primanja za petsto, tisuću pa i više kuna, ovisno o okolnostima rada.

Pregovarački odbor Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara u početku su pregovaranja predlagali da se zadrži sadržaj važećeg KU, a pregovarački odbor Vlade RH je to prihvatio i usuglasio se s našim prijedlogom. Istodobno smo zaprimili pisani i pročišćeni prijedlog KU kojeg nam je dostavilo Ministarstvo zdravstva/ Vlada RH.

Svima je u interesu da se KU zaključi u što kraćem roku iz razloga što važeći KU prestaje važiti 2. ožujka 2018. godine, a time prestaje važiti i produžena primjena pravnih pravila.
Dana 23. veljače održan je sastanak Tijela Sindikata na kojemu smo nakon duže rasprave donijeli zaključke i odluku o prihvaćanju usuglašenog teksta KU. Bitno je reći/pojasniti da je naš pregovarački odbor u pregovorima uskladio odredbe važećeg KU s prijedlozima pregovaračkog odbora Vlade RH i Samostalnog sindikata.

Pojašnjeno, na primjer, baza ili platforma u samom početku pregovaranja je bio postojeći KU jer smo svjesni kako se ne smije sadržajno smanjivati razinu postojećih prava koje članovi Sindikata i ostali zaposlenici u sustavu zdravstva imaju. Gledajući na primjerima, ako se ne krene s te platforme, medicinske sestre i tehničari pa i drugi zaposlenici imati će manja primanja za petsto, tisuću pa i više kuna, ovisno o smjenskom radu, prekovremenima satima i inim okolnostima prema specifičnostima radilišta.

Stoga, u nekim segmentima prihvatili smo povoljnija prava iz TKU-a, a pojedine odredbe iz KU smo nomotehnički doradili sukladno važećem Zakonu o radu.

Pregovaramo u dobroj vjeri, u interesu članova Sindikata kao i o drugim zaposlenicima koji će biti obuhvaćeni pregovorima. Prvotno, Sindikat nastoji sačuvati stečena ili postojeća prava te poboljšati sve ono što je pravno upitno i dvojbeno. U pregovorima ustrajno radimo i pregovaramo, te zahvaljujemo onima koji u ovim trenutcima daju podršku i imaju razumijevanje.

Istodobno, priopćenjem želimo demantirani stanovite napise i druge medijske priloge, jer brojne se dezinformacije „provlače“, dok Sindikat sustavno pregovara“, navodi se u priopćenju koje potpisuju Anica Prašnjak, bacc. med. techn., Predsjednica Glavnog vijeća Strukovnog sindikata i Brankica Grgurić, Predsjednica HSSMS-MT iz rada i dipl. med.sr.

A što medicinskim sestrama predstavlja smanjenje plaće od čak 1000 kuna, objasnila nam je  Predsjednica HSSMS-MT iz rada i dipl. med.sr. Brankica Grgurić.

“I ovako radimo i izvan svojih mogućnosti. Manjak je ljudi, a povećan opseg posla. Tih tisuću kuna nama predstavlja osnovnu egzistenciju”, govori nam sestra Brankica.

Dodaje kako medicinske sestre imaju svoje obitelji koje treba prehranjivati. Također, napominje kako u ovakvoj demografskoj situaciji u kojoj je Hrvatska, mlade medicinske sestre teško se mogu odlučiti na zasnivanje obitelji, a gubitkom spomenutog novčanog iznosa teško da se može očekivati svjetlija budućnost.

“Nadam se da ćemo novim Kolektivnim ugovorom barem zadržati stečena prava, i medicinske sestre i ostali djelatnici. Prekovremeni sati ionako nam se ne plaćaju, na mjestima na kojima bi trebale raditi barem tri sestre, trenutno radi samo jedna. Našim bolesnicima smo dužni osigurati kvalitetnu skrb, ali i mi trebamo osnovnu egzistencijalnu sigurnost”, zaključuje Grgurić koja je ujedno medicinska sestra na Svetom Duhu.

 


Komentari