MEDALJE SE SAMO NIŽU! Lovro iz Zagreba oduševio, vraća se doma s broncom

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Četvero hrvatskih srednjoškolaca sudjelovali su na 32. Međunarodnoj biološkoj olimpijadi koja se održavala od 18. do 23. srpnja, a Lovro Mirković iz XV. gimnazije u Zagrebu osvojio je brončanu medalju, objavio je Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu.

Na olimpijadi su sudjelovali maturanti Lukas Grbac Lacković iz Prirodoslovne škole Vladimir Prelog u Zagrebu, David Špiljak iz Gimnazije Andrije Mohorovičića iz Rijeke te učenici 2. razreda Đurđica Kovačić iz III. gimnazije u Splitu i Lovro Mirković iz XV. gimnazije u Zagrebu.

Lovro Mirković osvojio je brončanu medalju sa 77,5 posto riješenosti ispita, dok je Lukas Grbac Lacković dobio priznanje za izniman rezultat za 70,3 posto riješenosti.

Mirković je ove godine također osvojio i jednu zlatnu medalju na EOES-u (Europska olimpijada eksperimentalne znanosti) te je sudjelovao na Mendeljejevoj kemijskoj olimpijadi.

“Četiri predstavnika odabrani su temeljem izlučnog testiranja koje se održalo 30. svibnja ove godine. Učenike su profesori i studenti biološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta pripremali u razdoblju od 12. do 17. srpnja. Voditeljice hrvatskog tima su bile Andreja Lucić i Petra Cvjetko”, navodi se objavi.

Međunarodna biološka olimpijada (International biology olympiad, IBO) održava se svake godine od 1990., a ove je godine organizirana online zbog pandemije koronavirusa.

“Hrvatska je sudjelovala na IBO-u 2018. u Iranu, 2019. u Mađarskoj, i ove godine (kada se trebala održavati u Portugalu), te sveukupno imamo 4 brončane medalje i jednu srebrnu. Na ovogodišnjoj olimpijadi sudjelovalo je 77 zemalja s 304 natjecatelja”, stoji u objavi.

Zemlja domaćin iduće biološke olimpijade je Armenija.

Ispit se sastojao od dva teorijska i tri praktična djela, ali ove godine je zbog online okruženja imao samo jedan teorijski i jedan teorijsko praktični dio, koji su se fizički održavali na biološkom odsjeku PMF-a.


Komentari