Mažoretkinje odabrale novu predvodnicu: EVO TKO JE ONA (FOTO)

Inicijacija će se održati u četvrtak 19. studenoga u Gornjogradskoj vijećnici u 19 sati i 15 minuta, a cijeli program podijeljen je u dva dijela.

Predvodnica Zagrebačkih mažoretkinja je najbitnija funkcija u timu, ona je najvažnija za uspjehe Zagrebačkih mažoretkinja. Ona je dirigent sastava tijekom nastupa, ali ona je istinski svakodnevni vođa sastava. Upravo zato Zagrebačke mažoretkinje pomno odabiru i godinama pripremaju predvodnicu. Novu predvodnicu Viktoriju Čeh, za ovu funkciju pripremamo već 5 godina. Viktorija je 11. predvodnica u povijesti Zagrebačkih mažoretkinja. Jedna od 620 djevojaka svakih 4-5 godina može ostvariti ovu ogromnu čast i povjerenje mažoretkinje.

Po odlasku predvodnice Zagrebačke mažoretkinje tradicionalno održavaju inicijaciju koja se sastoji od 2 dijela. Prvi dio se temelji na staroj zagrebačkoj tradiciji iz Austro-Ugarske, Cafnštrajhu, kojom su vojnici zagrebačkih garnizona pri nastupanju novog zapovjednika obilazili centar grada sa bakljama. Tako i Zagrebačke mažoretkinje na dan stupanja nove predvodnice na dužnost prolaze centar grada bakljama i to relacijom: Palmotićeva (oko 18:45) – Jurišićeva – Trg bana Jelačića (oko 18:55) – Ilica – Tomićeva – Ćirilmetodska (oko 19:00).

Drugi dio inicijacije tradicionalno se održava u Starogradskoj vijećnici (Skupština grada Zagreba) gdje bivša predvodnica predaje funkciju novoj predvodnici. Inicijacija se održava pod geslom sa grba Zagrebačkih mažoretkinja „Viribus Unitis“ tj. „Sjedinjenim snagama“, te samo pod svjetlosti svijeća koje drže same Zagrebačke mažoretkinje, koje simboliziraju jedinstvenost formacije. Svijetlost jedne svijeće je malena, ali ujedinjen plamičak velikog broja svijeća tvori veliku svjetlost.


Zagrebačke mažoretkinje su „čuvarice ključeva grada“, koju funkciju im je dao gradonačelnik Zagreba. Simbolični ključevi grada iz 19. stoljeća, ključevi Kamenitih vrata, Mesničkih vrata i Poljskih vrata, predavali su se gradonačelniku i sucu grada po stupanju na dužnosti. Nova predvodnica prilikom inicijacije dobiva predvodnički prsten od bijelog zlata sa 4 safira koje izrađuje poznata zagrebačka zlatarnica „Dijamant“ i koji će nositi na svim aktivnostima do kraja života (pa i kad ode iz tima). Istovremeno nova predvodnica je zadužena za čuvanje ključeva grada koje će joj predati bivša predvodnica Petra Lukša.

Tko je nova predvodnica

Viktorija Čeh rođena je 19. prosinca 1994. u Zagrebu završila je 2. ekonomsku školu i sada je studentica 2. godine poslovne ekonomije i financija. Uz studij radi u Zagrebačkim mažoretkinjama, u čiji je 3. juniorski sastav pristupila prije 13 godina (2002. godine). Iduće godine napredovala je u 2. junorski sastav, pa potom godinu kasnije u 1B juniorski sastav. Dvije godine kasnije ušla je u juniorski A1 sasatav, a u prvu formaciju ušla je 2009. godine. Zamjenicom predvodnice postala je 2012. godine, a u međuvremenu trenirala je juniorski 1B i juniorski 3. sastav.

Kao juniorka osvojila je županijsko i regionalno prvenstvo, bila je prvakinja države, te prvakinja i viceprvakinja Europe. Kao seniorka osvojila je sedam županijskih i regionalnih prvenstava, a šest puta je bila državna prvakinja i jednom viceprvakinja Hrvatske te sedam puta prvakinja Europe.

Picture 089

>>> Zagrebačke mažoretkinje traže NOVE ČLANOVE

>>> BRAVO CURE: Izvrsne Zagrebačke mažoretkinje opet ZLATNE!

Komentari

loading...
-->