Masovna i nekontrolirana sječa šume: Otkrivena pozadina ekocida u blizini Zagreba!

Facebook

Već godinama se u šumi Divjača kod Sesveta događa nekontrolirana krađa.

Zabrinuti građani koji se bore sami već duži niz godina susreću se sa masovnom nekontroliranom siječom šume, a u borbu protiv ovog ekocida krenuo je upravo Zeleni odred.

Na početku su to bila manja potkradanja, ali je to sad preraslo u ozbiljne probleme gdje se kamionima izvozi drvo, ljudi ulaze sa autima pa kradu, siječu.
To je šuma kroz koju se stanovnici gotovo svaki dan šeću te ogorčeno i žalosno gledaju kako neki predjeli prestaju biti šume, a postaju livade. Pisali su raznim inspekcijama, zelenim akcijama, no uglavnom su nailazili na nezainteresiranost i nerazumijevanje.

Incidenti krađe su policiji prijavljeni više puta, ali zasad nije bilo reakcije.

Zadnji odgovor koji su dobili od HR Šuma jest da većinski dio pripada Kaptolu pa su se i njima obratili, ističu iz Zelenog odreda.

Donosimo odgovor HŠ

Predmet: Očitovanje o šumi na području k.o. Sesvete ( šuma Divjača )

Poštovani,

obzirom na Vaš upit dostavljamo Vam očitovanje vezano za navedenu šumu.
Područje koje ste naveli obuhvaća 13, 14 i 15 odjele koji se vode pod Šumarijom Dugo Selo. Međutim uvidom u Osnovu gospodarenja i katastar utvrdili smo kako su navedeni odjeli u vlastištvu privatnih osoba te većinskom vlasništvu Prvostolnog kaptola zagrebačkog. Iz navedenog se da zaključiti kako šumom prekriveni odjeli više nisu u nadležnosti Šumarije Dugo Selo.
S obzirom da Vi niste jedini koji ste nam se javili vezano za događaje na tom području razumijemo Vašu zabrinutost za stanje šume i svjesni smo problema, no isti nismo u mogućnosti riješiti.

Stanovnici planiraju odgovore tražiti i od inspekcija i od Kaptola, ova krađa i sječa se moraju zaustaviti.


Komentari