Martina (23) iz Dubrave trudna oboljela od korone, rodila drugu bebu i umrla, Markotić odobrila dostojanstveni pokop u odjeći

commons.wikimedia.org

Od posljedica zaraze virusom covid-19 preminula je još jedna mlada žena. Martina Đurđević bila je trudna i čekala je drugu djevojčicu koja se trebala roditi oko Nove godine.

Tragedija se dogodila gotovo preko noći. Naime, Martina se sredinom listopada zarazila koronavirusom kada je dobila temperaturu nakon koje se otišla testirati. Bila je pozitivna. Počelo je s teškim disanjem i stanje joj je postajalo sve gore. Otišla je na Kliniku za infektivne bolesti Fran Mihaljević jer je imala problema s disanjem gdje je i zadržana dva dana, piše Jutarnji list.

Osjećala se bolje, nije bilo potrebe za terapiju kisikom te su je nakon terapije pustili kući. Zbog trudnoće joj nije napravljen RTG pluća.

Martinin teško bolesni otac umro je 26. listopada, bio je također zaražen koronavirusom. Ona je ležala i stanje joj se pogoršavalo, nije bila ni svjesna da joj je otac umro.
Svekrva ju je nagovarala da pozovu hitnu pomoć, no ona je od straha odbijala. Ipak, 28. listopada oko 23 sata došla je hitna po nju.

Stanje joj se brzo pogoršalo te je stavljena na respirator i hitno poslana u Kliniku za ženske bolesti i porode u Petrovoj gdje joj je izveden carski rez jer joj je kći također ostala bez kisika.

“Ujutro su nam javili da su Martinu porodili u 1 ujutro. Bila je tada već bez svijesti. Imala je saturaciju 40. Rekli su nam da je kritično, da je vraćena na Zaraznu, a da je beba na inkubatoru. Srušio nam se svijet”, prisjeća se Đulijano, Martinin suprug koji je kćer nazvao Anastazija. Tako se dogovorio prije s Martinom koja svoju kćer, nažalost, nikada nije upoznala.

Bila je smještena na intenzivnoj jedinici uz kompleksnu potporu životnih funkcija – mehaničku ventilaciju, izvantjelesna oksigenacija, hemodijalizu.

Priprema na najgore

“Rekli su nam otvoreno da se ne zna hoće li umrijeti ili živjeti. Doktora Đurašina sam zapamtio kao najljubaznijeg, pričao nam je detalje, uputio nas u situaciju, rekao da se pripremimo i na nagore. Mjesec dana je Martina ležala na tom uređaju, prikopčana na sve moguće cjevčice. To je bilo prestrašno. Sestra i ostali su je mogli vidjeti kroz prozor, kasnije sam ja mogao biti uz nju”, kaže Đulijano.

Plućna funkcija se nije oporavljala, a imala je i kontinuiranu kandidemiju te je preminula od septičkog šoka. Otišla je s ovoga svijeta u noći 1. prosinca u 1.20, nekako u isto vrijeme u koje je mjesec dana prije rodila svoju djevojčicu.

U otpusnom pismu se navodi kritično teški oblik covida-19 u trećem trimestru trudnoće koja je bila opterećena trudničkim dijabetesom kojeg nije imala prije trudnoće, a i tada je bio blago povišen.

Martina nije bila cijepljena, s obzirom da je bila jako mlada nije razmišljala o zarazi koronavirusom.

Zadnjih tjedan dana prije smrti stanje se počelo stabilizirati i obitelj se ponadala pozitivnom ishodu, no onda je dobila sepsu.

“Rekli su nam da je srce dobro, a da je tlak loš. Na kraju je preminula jer joj je srce stalo. Smetalo nas je što smo dobivali tako malo informacija. Kad smo ju došli vidjeti, više je nije bilo u sobi. Već je bila u mrtvačnici, u vreći…”, rekao je u suzama Đulijano.

S obzirom da je kod Martine prošlo razdoblje zaraze, obitelj je inzistirala na normalnom pokopu, a ne pod epidemiološkim mjerama. Obitelj je potom zvala Alemku Markotić koja im je to odobrila.

“Martinu smo obukli u njenom stilu. U ružičasto, šljokice, stavili smo joj i dekicu. Uvijek je voljela mekane dekice, imala ih je desetak, rozih, ljubičastih” rekle su Martinine šogorice.

Djevojčica očekuje mamu

Njena starija kćer Nataša (3) i dalje ju očekuje. Otac još nije smogao snage da joj kaže da mama više neće doći.

“Hoće li mama brzo doći?” pita ga lijepa tamnokosa curica tužnih očiju nekoliko puta dnevno, a on svaki put nekako izbjegne odgovor i proguta suze.

“Nataša bebu jako voli. Pomaže oko pelena, dodaje bočicu… Ali ne prihvaća da je to njezina sestra. Misli da je to njezina sestrična, a da će beba doći s mamom kad se napokon vrati kući”, objašnjava Đulijano dok grije vodu za mlijeko za svoju mezimicu.

On se jako teško nosi s gubitkom supruge, jedva i govori. Većinu dana sjedi, gleda u prazno i razmišlja je li moglo drugačije. Jako mu fali njegova Martina s kojom je bio šest godina. Puno mu pomaže brojna rodbina koja stalno dolazi i uskače gdje treba. Iako ima pomoć sa svih strana, bebu najčešće hrani sam. Želi da osjeti njegovu ljubav čim više kad već nikad neće osjetiti majčin zagrljaj.

Trudnoća i cijepljenje

Imunolog Zlatko Trobonjača, profesor s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci smatra kako je trudnoća uz metaboličke i kardiovaskularne bolesti, jedan od značajnijih rizičnih faktora za razvoj teških oblika covida-19, što podrazumijeva hospitalizaciju na odjelima za intenzivnu medicinsku skrb, nerijetko respiracijsku potporu, a ponekad i smrt trudnice. Taj se rizik u odnosu na trudnice bez covida povećava i na više od 15 puta.

“U zadnjoj trećini trudnoće žene često dobiju na težini. Neke imaju latentni dijabetes koji se u trudnoći iskaže, povećani arterijski tlak. Trudnice znaju razviti upravo one rizične faktore koji su za covid potencijalno opasni. Rizikom su naročito zahvaćene trudnice starije od 25 godina s podliježućim medicinskim stanjima poput dijabetesa, hipertenzije i prekomjerne tjelesne težine. SARS-CoV-2 može inficirati posteljicu, iako je prijenos na fetus rijedak, a ako se dogodi, može proći bez posljedica, no isto tako može voditi i do smrti djeteta. Trudnice s covidom imaju gotovo dva do tri puta veću vjerojatnost prijevremenog poroda te za smrt djeteta u trudnoći” kaže Trobonjača.

Ističe kako prema svim raspoloživim studijama cijepljenje mRNK cijepivima koje se izvodi, prije, tijekom ili nakon trudnoće ne uzrokuje nikakve medicinske posljedice ni za majku, ni za dijete.

“Postoji preporuka ginekologa i embriologa da se cijepljenje ne provodi tijekom prva tri mjeseca trudnoće, dakle u razdoblju kada se formiraju dječja tkiva i organi, no u tom razdoblju se preporučuje izbjegavanje i drugih lijekova i medicinskih pripravaka te drugih potencijalno toksičnih tvari koje unosimo u tijelo u sklopu životnih navika, poput pušenja duhana” rekao je Trobonjača.

Istaknuo je i kako je veliki broj žena cijepljen baš u početnom periodu trudnoće jer nisu znale da su trudne.

“Nakon takve koincidencije intenzivno su praćene za potrebe znanstvenih istraživanja pa se sada na velikom broju od više od 100.000 trudnica može reći da se cijepljenjem, čak i u prvom tromjesečju trudnoće, ne povećava bilo kakav rizik za zdravlje majke i djeteta. Dakle, učestalost različitih poremećaja jednak je u cijepljenih i necijepljenih trudnica, s time da su posljedice teške covid-bolesti u cijepljenih trudnica drastično smanjene” zaključio je Trobonjača.

Komentari