MARŠ ZA ZNANOST: Izaći će na ulice, a pozivaju i građane

MARŠ ZA ZNANOST

Na Dan planeta Zemlje izaći će na ulice.

Marš za Znanost krenuti će ipred spomenika Nikoli Tesli, evo što poručuju organizatori:

Pet do podne je!
22. travnja, na Dan planeta Zemlje, izlazimo na ulice za znanost! Za autonomiju u istraživanju. Za slobodu! Za znanstvene činjenice! Za transparentno financiranje i donošenje odluka! Za izvrsnost i kvalitetu!

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Okupljanje je ispred spomenika Nikoli Tesli u Preradovićevoj ulici. Nakon okupljanja kreće se rutom Preradovićeva – Cvjetni Trg – Margaretska ulica – Ilica – Trg Bana Josipa Jelačića – Praška ulica – Zrinjevac. Od 11 do 13 sati će promarširati ulicama [/box]

Marš za znanost u Hrvatskoj dio je globalne inicijative March for Science započete u SAD-u, a hrvatski marševi u Rijeci, Splitu i Zagrebu dio su obitelji od oko 500 svjetskih marševa. Sam događaj planiran je kao marš na Dan planeta zemlje 22. travnja, i to za podizanje svjesnosti o važnosti znanosti, znanstvenih činjenica i financiranja znanstvenih istraživanja povezanih sa svim trenutnim ljudskim i prirodnim problemima, a posebice onim povezanim s klimatskim promjenama. U svojoj biti radi se o maršu za integritet, dignitet i očuvanje važnosti znanosti i znanstvenih spoznaja u obrazovanju i politikama, te u važnim političkim odlukama.

Marš za znanost u Hrvatskoj bavi se podjednako nacionalnim i globalnim problemima znanosti i visokog obrazovanja te je usmjeren na integritet, dignitet i promicanje znanosti i visokog obrazovanja u Hrvatskoj kao što je naznačeno u Proglasu Marša. Inicijativu za priključivanje Maršu pokrenula je grupica entuzijastičnih znanstvenika, a Marš su potom prepoznale i poduprle mnoge važne obrazovne i javne zagovaračke udruge poput Instituta za razvoj obrazovanja, Foruma za slobodu odgoja te skupine udruga okupljenih u GOOD inicijativu.

U Maršu u Hrvatskoj naročito se željelo uključiti mlađe naraštaje te se pristupilo studentskim udrugama u želji da one budu zastupnici ovih važnih ideja svojim sudjelovanjem u Maršu.

Zagrebački Marš u službenoj je organizaciji različitih studentskih udruga i organizacija sa sveučilišnih i stručnih studija u gradu Zagrebu.


Komentari